Jogi zeer bezorgd over gang van zaken rond Alcoa
16 Aug 2018, 00:00
foto
Uit het presidentiële besluit blijkt dat de commissie rechtstreeks verslag moet doen aan het staatshoofd.


Assembleelid Mahinder Jogi maakt zich ernstig zorgen over hoe de zaken lopen in de kwestie Suralco/Alcoa. Terwijl president Desi Bouterse flink aan de touwtjes trekt, zorgt hij ervoor dat hij schotvrij blijft en spant anderen voor het karretje. Hij ontwijkt De Nationale Assemblee. Jogi zegt aan Starnieuws dat hij in De Nationale Assemblee gevraagd heeft waarom minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen uitgeschakeld is in deze zaak. Hierop is er geen antwoord gekomen. De president heeft alle macht gegeven aan de commissie onder leiding van Dilip Sardjoe, die ook een multinational is. De laatste tijden wordt vicepresident Ashwin Adhin naar voren geschoven, terwijl duidelijk blijkt dat hij inhoudelijk niks te zeggen heeft, meent het Assembleelid.

Jogi vindt het verontrustend dat Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons geen vervolgvergadering uitschrijft, terwijl de twee weken die Adhin nodig had om stukken te sturen naar het college, achter de rug zijn. Hij heeft nog geen documenten gezien. De politicus zegt dat het duidelijk is dat vanuit de coalitie de regering wordt ondersteund, waardoor de positie van De Nationale Assemblee nog meer uitgehold wordt. Aan de ene kant roept de totale coalitie, bij monde van fractieleider André Misiekaba, dat de ontmanteling van de raffinaderij te Paranam illegaal is, maar er wordt niks gedaan om deze te voorkomen. Er zijn ook geen consequenties voor de regering aan de verontwaardiging van de coalitie verbonden.

Over de rol van Dodson wil Jogi nog steeds antwoord van de regering. Hij heeft intussen het presidentiële besluit onder ogen gehad, waaruit blijkt dat de commissie rechtstreeks rapporteert aan Bouterse. Minister Dodson heeft, nadat unaniem een motie was aangenomen door De Nationale Assemblee, waarin de intentieverklaring met Alcoa was verworpen, deze ingetrokken op 20 november 2015. Dit is niet in goede aarde gevallen bij Alcoa.

Jogi vindt het opvallend dat minister Dodson op 29 augustus 2016 namens de president een brief heeft geschreven aan Alcoa, waarin hij meedeelt dat het Memorandum of Understanding tóch zal worden uitgevoerd. Verder heeft hij meegedeeld dat de commissie Sardjoe doorgaat met de onderhandelingen. Deze brief zorgde voor consternatie bij de oppositie, terwijl de coalitie volgens Jogi wel degelijk op de hoogte was van deze kwestie. Jogi vindt dat er toneel wordt gespeeld en het volk zand in de ogen wordt gestrooid. "Er spelen blijkbaar grote belangen, waarbij het landsbelang ondergeschikt wordt gemaakt. Deze zaak kan niet zo gelaten worden", benadrukt Jogi.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April