Nieuwe Paraguayaanse president Abdo Benítez beëdigd
16 Aug 2018, 01:55
foto
Mario Abdo Benítez is woensdag voor een termijn van vijf jaar beëdigd. (Foto: Reuters)


De rechtse ex-senator Mario Abdo Benítez is beëdigd als de nieuwe president van Paraguay. Hij versloeg zijn liberale rivaal bij de verkiezingen in april. Abdo Benítez is de zoon van een goede medewerker van de ex-militaire dictator Alfredo Stroessner en heeft kritiek gekregen voor het verdedigen van het beleid van de voormalige leider.

Hij vervangt Horacio Cartes. Beiden zijn van de conservatieve Colorado-partij. De 46-jarige Benítez zegt dat hij een ordentelijke houding zal aannemen en een bedrijfsvriendelijk beleid zal voeren. Paraguay heeft de afgelopen jaren een sterke economische groei gekend.

Generaal Stroessner regeerde het land van 1954 tot 1989 en wordt door critici beschouwd als één van de meest geheimzinnige en sinistere dictators van Latijns Amerika.

De nieuwe president heeft onlangs geprobeerd afstand te nemen van de politieke achtergrond van zijn vader Mario Abdo Sr. Hij zegt dat hij liever met zijn bijnaam wordt genoemd in plaats van de voornaam die hij deelt met zijn overleden vader. "Ik ben niet de zoon van ... Ik ben Marito," stelt hij. Benítez is tegen het homohuwelijk en tegen de legalisering van abortus.

De media in Paraguay merkten echter op dat hij naar zijn inauguratie reed in de witte Cadillac die generaal Stroessner gebruikte om militaire parades bij te wonen. De auto behoort tot de familie van Abdo en is gebruikt door andere presidenten na de terugkeer naar de democratie, waaronder zijn voorganger, Horacio Cartes.

Advertenties