Minister Pengel krijgt 30 dagen van bond meteorologen
15 Aug 2018, 22:22
foto
Bondsvoorzitter Kenneth Koningsverdrag (rechts) en ondervoorzitter Roël Oehlers. (Foto: Ala-D Media)


De actie van de bond bij de Meteorologische Dienst Suriname is vanmiddag tot nader order opgeschort. Vandaag om 00.00 uur zijn de medewerkers, voornamelijk de meteorologen en adjunct-meteorologen, in actie gegaan. De actie hield in dat er geen weerberichten zijn doorgespeeld aan de toren te Zanderij. In een spoed algemene ledenvergadering is besloten om minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie een maand de ruimte te geven om orde op zaken te stellen.

Kenneth Koningsverdrag, voorzitter van de bond Meteorologische Werknemers Organisatie, zegt dat hij al langer dan vier jaren bezig is met het ministerie om zaken rond te krijgen. Dinsdag is de bond ontvangen door minister Pengel. “De knelpunten, zoals het aanpassen van de shift-toelage, huisvesting en meubilair, zijn besproken. Het grootste probleem is het herwaarderen van de werkers binnen FISO. Vooruitlopend op een aantal zaken is aan de minister gevraagd om alvast de functies van meteorologen en de adjunct meteorologen te herwaarderen en bij te stellen,” zegt de vakbondsleider.

De minister heeft per brief de bond laten weten vast te houden aan zijn plan om enkele diensten door te lichten. Hierin wordt de Meteorologische Dienst ook meegenomen. ”Wij hadden graag gezien dat de twee functies alvast bijgesteld worden. Ondanks dat de medewerkers aangesloten bij de bond teleurgesteld zijn, is toch unaniem besloten in te gaan op het voorstel van de minister. De acties zijn wel opgeschort maar we geven de minister een maand de ruimte om het doorlichtingstraject af te ronden", zegt Koningsverdrag”.

“Het lastige is dat door de vele wisselingen van de leiding bij het ministerie, de belangen van de werkers niet adequaat behartigd kunnen worden. Want dan komen opeenvolgende ministers met hun eigen beleid. Na een maand komen we weer bijeen om te kijken wat de stand van zaken is over het doorlichten”, zegt de vakbondsleider. Het is niet duidelijk of het vliegverkeer last heeft ondervonden van de actie. De toren te Zanderij is centraal en speelt de weerberichten door naar de overige posten.

Ala-D Media
Advertenties