Surinamers en Indiërs gedenken 72e Onafhankelijkheidsdag
15 Aug 2018, 20:20
foto
Kunstenaar Rahied Abdoel (links) maakt kennis en feliciteert ambassadeur Kanyal met India’s 72e Onafhankelijkheidsdag. (Foto: Ranu Abhelakh)


Surinamers en Indiërs hebben vanochtend samen de 72e Onafhankelijkheidsdag van de Republiek India herdacht. De Indiase ambassade in Paramaribo hield de traditionele vlagceremonie. Ambassadeur Mahender Kanyal van India gaf aan zijn deur openstaat voor de Surinaamse samenleving. “Deel alstublieft uw visie met de missie over wat wij het beste kunnen doen om de bilaterale relatie tussen India en Suriname te versterken.”

Bijgestaan door twee Indiase diplomaten, trok Kanyal de Indiase vlag open die al in de top was gehesen. Studenten en docenten van het Swami Vivekananda Cultureel Indiaas Cultureel Centrum zongen enkele liederen waaronder het Indiase volkslied. Kanyal is erg blij met de getoonde belangstelling. Veel personen al dan niet van Indiase origine maakten gebruik van de gelegenheid om kennis met hem te maken. Samen met zijn echtgenote luisterde hij aandachtig naar hun achtergrond, ervaringen in India en nam bloemen of Indiase lekkernijen van hen in ontvangst. Er waren geen vertegenwoordigers van de regering of het parlement aanwezig.

India stuurt mensen in de ruimte
Tijdens het formeel gedeelte van de herdenking las Kanyal de toespraak van president Ram Nath Kovind van India voor. Deze is conform de Indiase traditie aan de vooravond van de Onafhankelijkheidsdag uitgesproken. Vandaag – de grote dag zelf, zijn de Indiërs toegesproken door de premier Narendra Modi vanuit het Rode Fort te New Delhi. Hij onthulde dat India tegen 2022 met eigen technologie Indiërs de ruimte in zal sturen. “Tegen 2022, zal een zoon of dochter van India de ruimte ingaan met de tricolor (Indiase vlag) in de hand.” Hiermee wordt India na Rusland, Amerika en China het vierde land in de wereld met dit ruimtevaartprogramma.

Modicare
Modi, sinds 2014 aan de macht en aan de vooravond van de federale verkiezingen in India, kondigde ook de start aan van het gezondheidsprogramma ‘Ayushman Bharat-National Health Protection Scheme’. Ongeveer 100 miljoen gezinnen krijgen toegang tot kwalitatief goede en betaalbare zorg. De ziektekostenverzekering ‘Modicare’ omvat iets meer dan 500 miljoen arme Indiërs. "Het is van essentieel belang ervoor te zorgen dat we de armen van India bevrijden uit de greep van armoede waardoor zij zich geen gezondheidszorg kunnen veroorloven.”

Participatie India diaspora programma’s
Kanyal nodigde eenieder uit om deel te namen aan de tweede editie van de ‘Bharat Ko Janiye (Know India)’ quiz, een familiebezigheid. Hij ging in op het doel van de quiz die volledig online is te spelen, de spelregels en bijzondere prijzen. De ambassadeur – tot voor kort directeur Overzeese Indiase Zaken op het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken – promote ook de verschillende Indiase diaspora programma’s voor jong en oud. Hij ziet graag dat meer Surinamers gebruikmaken van de studie en excursieprogramma’s.

India werd op 15 augustus 1947 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk (Engeland) – deze dag wordt gezien als de eerste Onafhankelijkheidsdag. Het land verkreeg pas op 26 januari 1950 officieel de status van een Republiek, toen de goedgekeurde grondwet in werking trad.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April