SBB en stakeholders willen verhoging exportwaarde hout
15 Aug 2018, 16:12
foto
Vertegenwoordigers van SBB en de houtsector tijdens een sessie waarbij het verhogen van de exportwaarde van rondhout is besproken. (Foto: SBB)


Het management van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) en vertegenwoordigers van de houtsector zijn overeengekomen om de huidige exportwaarde van rondhout op te trekken. Per kubieke meter rondhout wordt afhankelijk van de klasse US$ 110 en US$ 120 gerekend.

Binnenkort zal de SBB een voorstel presenteren aan minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer die het binnen de Raad van Ministers zal bespreken. Met het optrekken van de exportwaarde wil de sector de export van rondhout en ruw bewerkte hout verminderen. Partijen willen de export van verwerkt hout stimuleren. Het streven is erop gericht om de toegevoegde waarde lokaal te verhogen en de lokale verwerkingsindustrie te stimuleren.

Ook hebben partijen bij het besluit de huidige marktwaarde van het hout in ogenschouw genomen. Ze willen het bos als hulpbron optimaal benutten waardoor zowel de samenleving als de houtsector de optimale inkomsten eruit halen. Suriname kent in tegenstelling tot andere houtproducerende landen, geen verbod op de export van rondhout. Rondhout wordt nog steeds uitgevoerd uit Suriname. Daarbij wordt gelet of het te exporteren hout- en houtproducten volgens de Wet Bosbeheer zijn geoogst en de uitvoer volgens de geldende regelgeving plaatsvindt.

Eerder lag er wel een voorstel op tafel om een exportverbod op te leggen voor een aantal houtsoorten. Echter zijn partijen niet tot een vergelijk gekomen en blijft dit onderwerp een discussiepunt binnen de sector.

In de afgelopen weken zijn tijdens diverse momenten overleg gevoerd binnen de sector waarbij de uitdagingen en pijnpunten zijn besproken. Samen met SBB proberen de stakeholders op een lijn te komen over het gezamenlijk aanpakken van de sector om deze verder te ontwikkelen en duurzaam beheer van de bossen te bevorderen. Er is ook gesproken over de mogelijkheid voor een structureel overleg tussen de SBB en de houtsector.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April