Venezuela: Ziekenhuizen schrappen operaties, kranen lopen droog
15 Aug 2018, 10:30
foto
Een vrouw draagt een emmer die ze heeft gevuld met water van een berg langs een weg in de sloppenwijk Plan de Manzano, Caracas. (Foto's: Reuters)


In één van de grootste openbare ziekenhuizen van Caracas zijn de meeste badkamers gesloten. Patiënten vullen kannen van een kleine tapkraan op de begane grond dat soms een straaltje water heeft. Operaties worden uitgesteld of geannuleerd.

Het centrale ziekenhuis van de Venezolaanse universiteit, ooit een Latijns-Amerikaanse leider, is aan het worstelen als de kranen droogvallen. "Ik ben naar het operatieblok gegaan en heb de kraan geopend om mijn handen te wassen, zoals je moet doen voor een operatie, en er komt niets uit," zei gynaecoloog Lina Figueria.

Waterbesparingen zijn de nieuwste toevoeging aan een lange lijst van ellende voor Venezolanen die al vijf jaar gebukt gaan onder een economische crisis die leidde tot ondervoeding, hyperinflatie en emigratie. Storingen in het waternetwerk van de hoofdstad als gevolg van gebrek aan onderhoud hebben in de afgelopen maanden een ommezwaai genomen, waardoor velen in deze stad met 3 miljoen mensen met regelmaat stromend water ontberen.

Caracas ligt in een groene vallei op ongeveer 900 meter en het water wordt uit veel lagere bronnen gepompt. Maar de pompen zijn niet onderhouden, reserveonderdelen zijn schaars en de administratie van president Nicolas Maduro heeft te weinig geld.

"Gedurende vele jaren was dit verslechteringsproces niet merkbaar. Maar nu zijn
de watertransportsystemen zwaar beschadigd ", zegt Jose De Viana, voormalig president van Hidrocapital, het overheidsbedrijf dat verantwoordelijk is voor de watervoorziening van Caracas. De socialistische regering van Venezuela zegt meestal dat waterverlagingen het gevolg zijn van sabotage door rechtse 'terroristen'.

Minister Jorge Rodriguez van Informatie kondigde in juli een "speciaal plan" aan om de problemen op te lossen, maar gaf geen details. Het ministerie en Hidrocapital hebben niet gereageerd op een verzoek van persbureau Reuters om informatie.

Gebrek aan water - en kranen die soms bruine vloeistof spugen - hebben gezondheidsproblemen veroorzaakt in een land zonder basis antibiotica en vaccins. Uit een onderzoek dat twee Venezolaanse niet-gouvernementele organisaties deze maand hebben gepubliceerd, blijkt dat ongeveer 75 procent van de inwoners van Caracas in augustus regelmatig geen water krijgen. Ongeveer 11 procent zei dat ze dachten dat vuil water de reden was voor hun huid- en maagproblemen. De enquête heeft geen vergelijkende cijfers.

Medische gevolgen zijn moeilijk te meten, omdat het ministerie van Volksgezondheid geen wekelijkse gegevens meer vrijgeeft, maar volgens artsen zijn schurft en diarree in opkomst. Watertekorten hebben ook een aantal elementaire dagelijkse activiteiten onhoudbaar gemaakt. Arme bewoners zeggen dat ze minder douches nemen.

In de buurt Catia waar mensen met lage inkomens wonen, heeft universiteitshoogleraar Mariangela Gonzalez (64) 127 flessen, gasflessen en potten die de toegang tot haar huis belemmeren. "Als het water komt, moeten we rennen", zei Gonzalez.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April