Assembleeleden willen terugdraaien verhoogde inschrijfgeld
14 Aug 2018, 16:39
foto


Assembleeleden van de VHP, ABOP, Pertjajah Luhur en NPS vragen in een brief aan president Desi Bouterse om de verhoogde inschrijfgelden terug te draaien. Zij vinden dat het bedrag van SRD 2 miljoen gehaald moet worden uit bezuinigingen van emolumenten-kosten van hoogwaardigheidsbekleders, raadsadviseurs, gereshuffelde ministers en andere onnodige uitgaven zoals verfraaiing.

De brief is via Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vandaag gestuurd naar de president.
"Ondergetekenden, benaderen u krachtens artikel 86 van het Reglement van Orde om de hierna volgende kwestie over herzien van de verhoging van inschrijfgelden voor te leggen aan u. Volgens bekendmaking van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zijn de inschrijfgelden van de middelbare scholen en de ADEK verhoogd, hetgeen wij onrechtvaardig, onjuist en in strijd met behoorlijk bestuur vinden.

De verhoging van schoolgelden is in strijd met uw verkiezingsbelofte, waar u plechtig aan het volk had beloofd, de toegang en de kwaliteit van het Onderwijs te zullen verbeteren. Met deze verhoging komt u uw beloften niet na, en doet u niet, wat u zegt.
In plaats van harder te bezuinigen op minder belangrijke aspecten, wentelt u de onderwijskosten makkelijk af op de burger, nota bene in een tijd, waar juist uw beleid gefaald heeft om onze nationale munt te beschermen en daardoor alle Surinamers verarmd zijn, terwijl ze geconfronteerd worden met de ene verhoging na de andere.

U verspilt jaarlijks meer dan 3 miljoen SRD aan gereshuffelde ministers, en u laat de student hiervoor opdraaien, door schoolgelden te verhogen, die in totaal nog geen 2 miljoen SRD zullen opbrengen. Met dit gewetenloos beleid ontneemt u studenten uit lage inkomensgroepen de toegang tot onderwijs, terwijl u zou moeten weten dat studenten uit gezinnen met lage inkomens of met een laag opleidingsniveau van de ouders minder goed doorstromen. Het zelfde geldt voor studenten uit de districten, die extra kosten maken om hoger en vooral universitair onderwijs te volgen.

Uw beleid zou zich moeten richten op het vergroten van de kansengelijkheid voor jongeren uit gezinnen met lagere inkomens en de districten. De studiefinanciering vanuit het NOB, die over het algemeen goed functioneert, is niet toereikend om in de totale behoefte te voorzien. Temeer omdat het gemiddelde salaris van een Overheidsmedewerker, nog geen 1800 SRD bedraagt. Hoe verwacht u, dat mensen dit geld gaan opbrengen?
Uw maatregel is onbegrijpelijk, omdat wij als samenleving nog geen 6% hoger en academisch opgeleiden hebben. Elke Regering zou beleid maken om deze percentages te vergroten, omdat het een “must” is voor het groei vermogen van onze economie. Uw beleid zal deze percentages verlagen in plaats van ze te verhogen.

In de afgelopen 7 jaren heeft U jaarlijks verhogingen doorgevoerd. In 2010 was het inschrijfgeld nog 625 SRD en is deze inmiddels gebracht naar 1850 SRD, een verhoging van bijkans 200% in pakweg 7 jaren, terwijl de kwaliteit van het hoger onderwijs niet aanmerkelijk is verbeterd. Ook studenten klagen over slechtere studie omstandigheden zoals niet schoongemaakte lokalen, niet altijd functionerende airco’s, niet goed functionerende toiletten zonder toiletpapier, niet werkende kranen, lange wachttijden voor examen resultaten etc. De vraag rijst, waarom verhogingen betaald worden,terwijl de kwaliteit van het Onderwijs alsook de onderwijsvoorzieningen alsmaar achteruitgaan.

Wij, leden van de Nationale Assemblee doen een dringend beroep op U om de verhoogde inschrijfgelden terug te draaien en dit bedrag van 2 miljoen te halen uit bezuinigingen van emolumenten kosten van hoogwaardigheidsbekleders, raadsadviseurs, gereshuffelde Ministers en andere onnodige uitgaven zoals verfraaiing, etcetera. Mede ook omdat uw besluit niet gemotiveerd is en derhalve in strijd met behoorlijk bestuur, en wel het motiveringsbeginsel en het rechtszekerheidsbeginsel."

De brief is ondertekend door: Chan Santokhi, Asiskumar Gajadien, Krishna Mathoera, Djoties Jaggernath, Riad Nurmohamed, Dew Sharman, Mahinder Jogi, Sheilendra Girjasing (allen VHP), Diana Pokie, Dinotha Vorswijk (ABOP), Ingrid Karta-Bink (PL) en Patricia Etnel (NPS).
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April