Venezuela: Gesubisdieerde brandstof naar internationale prijs
14 Aug 2018, 12:46
foto
Venezolaanse gesubsidieerde benzine wordt met jerrycans naar Colombia gesmokkeld. (Getty Images)


De gesubsidieerde brandstofprijzen in Venezuela worden opgetrokken om te voorkomen dat smokkelaars het land benadelen voor miljarden dollars. De Venezolaanse president Nicolás Maduro zegt dat de benzine tegen een internationale prijs moet worden verkocht om smokkel naar Colombia en het Caribisch Gebied te stoppen.

Zoals veel olieproducerende landen, biedt Venezuela zijn burgers zwaar gesubsidieerde benzine aan. Een stijging van de brandstofprijzen in 1989 veroorzaakte dodelijke rellen in de hoofdstad Caracas.

De economie van Venezuela bevindt zich in een vrije val. Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt dat de inflatie dit jaar een miljoen procent zal bereiken, maar de brandstofprijs is nauwelijks veranderd. De prijs van een liter benzine in Venezuela bedraagt momenteel 1 bolivar. Op de zwarte markt betalen Venezolanen meer dan 4 miljoen bolivars voor één Amerikaanse dollar. Dat betekent dat Venezolanen, voor het equivalent van één dollar, de tank van een middelgrote auto ongeveer 720 keer kunnen vullen.

Het smokkelen van de gesubsidieerde brandstof uit Venezuela naar de buurlanden, waar de prijzen veel hoger zijn, is big business. Volgens overheidscijfers verliest Venezuela jaarlijks 18 miljard dollar aan brandstofsmokkel. President Maduro zegt dat aanpassing van de Venezolaanse brandstofprijzen aan internationale niveaus de smokkel zal bestrijden.

Het besluit maakt deel uit van een breder plan om de overheidsinkomsten te verhogen in het licht van de dalende olieproductie, de belangrijkste exportinkomsten van Venezuela.

Niet alle Venezolanen moeten de volle pond betalen. “Alleen degenen die de oproep tot registratie niet beantwoorden, zullen brandstof tegen internationale prijzen moeten betalen," stelt Maduro. Hij zegt dat alle Venezolanen die de 'Fatherland ID' hebben - een door de overheid uitgegeven identiteitskaart die zijn regering in 2017 heeft geïntroduceerd - gedurende ongeveer twee jaar 'directe subsidies' zullen blijven ontvangen.

Veel Venezolanen die tegen de regering van Maduro zijn, hebben echter geweigerd om de identiteitskaarten te bemachtigen, omdat zij door ambtenaren worden gebruikt om hen in de gaten te houden. De prijsstijging zal daarom naar verwachting tegenstanders van president Maduro in grotere aantallen raken dan degenen die hem steunen.
Maduro heeft aangekondigd dat hij verdere details over hoe de nieuwe subsidieregeling zal werken in de komende dagen zal bekendmaken. De verwachting is dat deze op 20 augustus van kracht wordt.
Advertenties