Shruti Somai eerste afgestudeerde bachelor Scheikunde
14 Aug 2018, 07:38
foto
Jack Menke, voorzitter van het universiteitsbestuur spreekt de afgestudeerde Shruti Somai en het publiek toe. (Foto: Raoul Lith)


Shruti Somai is als eerste afgestudeerd aan de Faculteit der Wis- en Natuurkundige Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. De 20-jarige student heeft de bachelor opleiding Scheikunde gedaan binnen de gestelde periode. Zij kreeg een zeven voor haar afstudeerscriptie in de University Guesthouse.

Voor haar afstuderen heeft Somai gekeken naar het Anthocyanine en antioxidantstabiliteit van vers bereide Podosiri-extract in vergelijking met 24-uur oude Podosiri-extract. Ze vertelt dat podosiri wereldwijd veel belangstelling gehad heeft vanwege de opmerkelijke antioxidant capaciteit. Deze capaciteit heeft chemische stoffen die makkelijk degradeerbaar zijn in aanwezigheid van zuurstof, temperatuur en licht. Deze antioxidant-activiteiten nemen af in tijd. Het advies aan producenten is daarom om opslag en verwerkingscondities in acht te nemen.

Somai heeft een beurs in de Verenigde Staten gekregen voor een PhD, inclusief als voorloper een MSc Scheikunde en vertrekt deze week nog. Richtingscoördinator, Gerda Wesenhagen, is trots dat de eerste student binnen drie jaar afgestudeerd is. Het is bewezen dat de student binnen dit tijdsbestek de studie kan afronden.

Wesenhagen legt uit dat de meeste docenten in het buitenland zitten. Zij verzorgen hun colleges via Skype in het Engels. Voor de opleiding startte, is een behoeftepeiling gedaan bij bedrijven. Het eerste cohort is met vijftien studenten begonnen, van wie twee zijn afgevallen, terwijl verwacht wordt dat het komende jaar nog twaalf zullen afstuderen. Wesenhagen geeft aan dat Somai een geweldige student was, die geen enkel tentamen gemist heeft.

Raoul Lith
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April