Strei dient strafklacht in tegen Hoefdraad en Wijnerman
14 Aug 2018, 02:19
foto


De politieke organisatie Strei! en onderzoeker Anand Biharie (econoom) gaan woensdag een strafklacht indienen tegen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en Adelien Wijnerman van het Bureau Staatsschuld. Volgens de voorzitter van Strei!, Maisha Neus en Biharie zijn de drie geldende obligoplafonds per 31 december 2016 overschreden.

Deze gedragingen betekenen dat de staatsschulden hoger zijn dan wettelijk is toegestaan. Er is volgens het tweetal sprake van substantiële hoge staatsschulden, namelijk 44% hogere bruto buitenlandse staatsschulden, 69% hogere bruto binnenlandse schulden en 58% hogere bruto totale staatsschulden.

"Door de hogere staatsschulden aan te gaan, heeft de minister drie misdrijven gepleegd waarvoor een gevangenisstraf van maximaal 10 jaren van toepassing is en/óf een geldboete van SRD 2 miljoen," staat in een persbericht. Wijnerman heeft volgens Strei! verslagen op de website van het Staatsbureau voor de Staatsschuld gepubliceerd, die een onjuiste weergave zouden zijn van de omvang van de staatsschulden. Het gaat om een ernstig misdrijf, stellen Neus en Biharie. De strafklacht wordt woensdagochtend ingediend bij de procureur-generaal.

Reactie minister Hoefdraad
De minister om een reactie gevraagd, zegt het volgende aan Starnieuws: "Wanneer je een hoge positie binnen de overheid bekleedt, is het normaal aan aanvallen bloot te staan. Dat is part of the job. In mijn 30-jarige carrière heb ik een clean sheet van goed macro-economisch management, gezonde fiscale en monetaire politiekvoering en transparant leiderschap. Ik word daarvoor zeer gerespecteerd in de internationale financiële gemeenschap.

Critici politiseren omstandigheden en vervalsen informatie naar het bredere publiek. Oude zaken ten aanzien van de staatsschuld van 2016 zijn correct afgehandeld in De Nationale Assemblee en een antwoord van de procureur-generaal op een brief van DNA-leden begin 2017 heeft naar mijn mening verheldering gebracht. Politiek gekleurde misleidende informatie moet ons niet afleiden van het grotere doel welke is, het leiden van Suriname naar grotere economische stabiliteit en economische diversiteit. Onze focus is op een betere toekomst waar we zo hard mogelijk aan moeten bouwen. Onze committering is het land naar grotere hoogte te brengen. We laten ons dus niet afleiden."

U kunt het persbericht van Strei! hier downloaden.
pdf-icon.gif Persbericht_Strei!.pdf                
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March