Duizenden in Israëlische woestijn voor meteorenregen
13 Aug 2018, 22:41
foto
Een meteoor valt recht naar beneden tijdens de Perseid meteorenregen in de Ramon Crater bij de stad Mitzpe Ramon, Zuid-Israël. (Foto's: Reuters)


Duizenden sterrenkijkers verzamelden zich 's nachts op één van de donkerste plekken in Israël in de hoop te worden verblind door de jaarlijkse Perseid meteorenregen. De lokale bevolking had de zeldzame taak om het verkeer richtlijnen te geven op een maanloze maandagavond in Mitzpe Ramon in het hart van de Negev-woestijn. De plek wordt omringd door een terrein dat wordt beschreven als vergelijkbaar met een maan- of Marslandschap.

De familie Feinberg uit de regio Tel Aviv reed twee en een half uur voor het evenement, maar het aantal meteoren, ongeveer een of minder per minuut, kon de donkere nachtelijke hemel van de Ramon-krater niet echt verlichten zoals in voorgaande jaren. "We wachten hier tot de sterren vallen, de kinderen zijn erg ongeduldig", zei Eliran Feinberg (42) die bij een luchtvrachtbedrijf werkt.

De Perseid-meteoren, die hun piek in augustus bereiken, worden geproduceerd door puin van de 109P / Swift-Tuttle-komeet die om de 133 jaar voor de aarde passeert. Het ging voor het laatst voorbij in 1992.

Professor Rennan Barkana, hoofd van de afdeling astrofysica aan de Universiteit van Tel Aviv, zei dat de douche dit jaar niet zo intens was omdat de aarde door een schaarser deel van het puin van de komeet was gepasseerd dan voorheen en er een kleinere hoeveelheid puindelen in de atmosfeer was terechtgekomen. Voor de opgekomen sterrenkijkers was de meteorenregen enigszins teleurstellend.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April