Presidenten Korea's plannen derde top
13 Aug 2018, 14:40
foto
De Zuid-Koreaanse minister van Unificatie, Cho Myoung-gyon en Ri Son Gwon, voorzitter van de Vreedzame eenwording van het land, arriveren voor hun gesprek in het vredesdorp Panmunjom in de gedemilitariseerde zone in Noord-Korea. (Foto: Reuters)


Noord- en Zuid-Korea zijn het maandag eens geworden om in september een top in het noorden te houden. Het is een nieuwe stap in de richting van een versterking van de samenwerking tussen de oude rivalen, zelfs als er twijfels ontstaan over pogingen om het nucleaire wapenprogramma van het Noorden te beëindigen.

Ambtenaren van beide partijen hebben elkaar ontmoet in het vredesdorp Panmunjom, in de gedemilitariseerde zone (DMZ) die de twee Korea’s scheidt. Ze hebben een akkoord bereikt over een september-top tussen de leiders van de landen in de noordelijke hoofdstad van Pyongyang.

Er is geen datum bekendgemaakt voor wat de derde ontmoeting dit jaar zal worden tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Ze hebben elkaar voor het eerst in april ontmoet in Panmunjom, een opmerkelijke dooi in relaties na meer dan een jaar van stijgende spanning en angst voor oorlog over de ontwikkeling van nucleaire wapens en ballistische raketten in het Noorden.

Daar kwamen ze overeen dat Moon in de periode september- december de hoofdstad van het Noorden zou bezoeken. Het paar is echter in mei opnieuw bijeengekomen in een onaangekondigde ontmoeting in Panmunjom.

Er zijn geen details gegeven over een agenda voor de besprekingen van de volgende maand, maar de twee Korea's hebben een aantal kwesties besproken, van een mogelijke vredesverklaring tot gezamenlijke economische en infrastructuurprojecten.

De vooruitgang in de relaties tussen de twee Korea's komt doordat Noord-Korea en de Verenigde Staten (VS) het moeilijk hebben om het eens te worden over hoe de denuclearisatie van het Noorden tot stand kan worden gebracht. Kim beloofde tijdens een historische top in juni in Singapore met de Amerikaanse president Donald Trump om te werken naar dat doel.

Ambtenaren in de VS hebben Reuters verteld dat Noord-Korea het nog niet eens was met een tijdlijn voor het elimineren van zijn nucleaire arsenaal of het bekendmaken van de omvang ervan, dat volgens schattingen van Washington tussen 30 en 60 kernkoppen heeft.

Na de besprekingen van maandag vertelde Ri Son Gwon, de voorzitter van een Noord-Koreaanse commissie die streeft naar de "vreedzame hereniging" van het schiereiland, tegen zijn Zuid-Koreaanse tegenhanger, Eenheidsminister Cho Myoung-gyon, het was belangrijk om "obstakels" te verwijderen die de vooruitgang van Koreaanse relaties stagneren.

"Als de problemen die tijdens de gesprekken naar voren zijn gebracht niet worden opgelost, kunnen onverwachte problemen ontstaan en kunnen de problemen die al op het schema staan, worden bemoeilijkt," zei Ri zonder details te geven.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April