Haïtianen en Chinezen toppen lijst legalisatie vreemdelingen
13 Aug 2018, 08:31
foto
Tabel NSS/bron: Statistieken onderdirectoraat Vreemdelingenzaken.


Haïtianen gevolgd door Chinezen staan boven aan de lijst van het project Legalisatie V en VI van het ministerie van Justitie en Politie. Het onderdirectoraat Vreemdelingenzaken kreeg van deze twee groepen vreemdelingen in totaal 1097 om 479 aanvragen binnen, bevestigt afdelingsonderdirecteur Rachelle Groenveld tegenover Starnieuws.

Groeneveld merkt op dat de groep illegaal verblijvende personen groter is dan het aantal aanvragen, omdat de meeste vreemdelingen de aanvraag per gezin doen en ingeval van enkelingen per persoon. Zo kreeg de afdeling tijdens project Legalisatie V (20 september – 20 december 2017) 754 Haïtiaanse aanvragen voor 789 personen (550 mannen, 223 vrouwen en 16 kinderen). De Chinezen dienden 119 aanvragen in voor in totaal 143 personen (78 mannen, 64 vrouwen en 1 kind).
Tijdens Legalisatie VI (15 januari – 31 mei 2018) dienden de Haïtianen 343 aanvragen in voor totaal 423 personen (229 mannen, 114 vrouwen en 80 kinderen), terwijl de Chinezen in 360 aanvragen de legalisatie van het verblijf aanvroegen voor 369 personen (255 mannen, 105 vrouwen en 9 kinderen).

Verschillende nationaliteiten
De top zes nationaliteiten van de aanvragers op beide lijsten bestaat verder uit Cubanen, Venezolanen, personen uit de Dominicaanse Republiek en Vietnamezen. Tijdens Legalisatie V kreeg de afdeling 1008 aanvragen binnen voor in totaal 1072 personen van 19 verschillende nationaliteiten. Tijdens het zesde project noteerde de afdeling 911 aanvragen voor 1029 personen van 23 verschillende nationaliteiten.

Legaal zonder MKV
In alle gevallen gaat het om personen die Suriname legaal zijn binnengekomen via een van de doorlaatposten. Zij beschikken over een stempel van de immigratiedienst in hun paspoort, maar hebben niet het juiste type visum, of hun kort verblijf is vervallen of hebben hun papieren niet op tijd ingediend, legt Groenveld uit. Statistieken van beide projecten geven aan dat het leeuwendeel van de aanvragers Suriname legaal binnenkwamen, maar niet over een Machtiging Kort Verblijf (MKV) beschikken. Het vermoeden is dat zij met een toeristen- of zakenvisum binnenkwamen en illegaal in het land verbleven.

Op 9 juli 2018 startte de afdeling met het project Legalisatie VII met verlaagde tarieven en nieuwe categorieën personen. Project V had als doelgroep personen die vóór 1 juli 2017 het land legaal binnen zijn gekomen, terwijl het zesde programma werd voortgezet voor zij die Suriname legaal zijn binnengekomen vóór 1 januari 2018.

Actietarief
Gaande de uitvoering van Legalisatie VI kondigde president Desi Bouterse op het Chinees Nieuwjaar een korting aan van US$ 1000 voor vreemdelingen van buiten de regio. De illegaal verblijvende personen konden een actietarief van US$ 2000 betalen gedurende drie maanden: maart, april en mei. Hierna zou het originele tarief van US$ 3000 weer gelden. “Wij hebben het actietarief tot eind mei gehanteerd en zijn in juli begonnen met het project Legalisatie VII. In die tussenperiode hebben wij geen aanvragen aangenomen”, zegt Groenveld.
Binnen 1 maand 98 aanvragen

Het project Legalisatie VII duurt vijf maanden en loopt tot en met 15 december 2018. Binnen een maand ontving de afdeling al 98 aanvragen. Hiertussen zitten onder meer 39 van Chinezen, 12 van Brazilianen en 11 aanvragen van Haïtianen. Tussen die aanvragen zitten er 84 van vreemdelingen die Suriname legaal binnenkwamen, maar geen MKV bezitten, 9 van personen van wie het kort verblijf is vervallen en 5 afkomstig van illegaal binnengekomen vreemdelingen.
“Het project heeft geen permanent karakter”, benadrukt Groenveld. De regering probeert wel dat iedereen zich legaliseert. “Op een gegeven moment houdt het op en ga je de illegaal verblijvenden het land uitzetten.”

Twee soorten leges
Groenveld legt uit dat de indieners de leges per aanvraag voor het hele gezin betalen en niet per gezinslid. Enkelingen dienen per persoon de aanvraag in. Vreemdelingen die legaal zijn binnengekomen vanuit de regio betalen US$ 400 en degenen van buiten de regio tellen US$ 1500 per aanvraag neer. Er is een nieuwe categorie toegevoegd: vreemdelingen die Suriname illegaal zijn binnengekomen. Komen ze vanuit de regio dan betalen zij US$ 600 en voor hen van buiten de regio geldt het tarief van US$ 2000. De wachttijd voor een goedgekeurde vergunning met een verblijf van twee jaar duurt een maand. Aanvragers kunnen de leges in drie termijnen betalen.

De opzet van het project is dat gelegaliseerden in het reguliere proces terechtkomen voor verlenging. Drie maanden voordat het verblijf vervalt, dient men online een nieuwe aanvraag in. De kosten zijn US$ 150 en na twee keer verlenging kan men permanent verblijf of de Surinaamse nationaliteit aanvragen, legt Groenveld uit.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April