'Javaanse jongeren moeten meer durven te ondernemen'
12 Aug 2018, 12:23
foto
Dave Wirjomengolo, vertegenwoordiger van Intermed Caribe als deel van de Intermed Bedrijven Groep en Kristinadewi Legiman, Business Unit Manager van het Medisch Diagnostisch Centrum.


"Javaanse jongeren zouden meer durf moeten opbrengen om hun eigen onderneming op te starten. Ook zou de regering ondernemers beter moeten accommoderen". Dit zegt Dave Wirjomengolo, vertegenwoordiger van Intermed Caribe als deel van de Intermed Bedrijven Groep, tijdens de Jawa Business Launch van de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI) te Sana Budaya.

“Men is nog te 'isien isien' (verlegen), men is nog te shy. Ga gewoon voor wat je wil doen. Kijk naar wat er nu al is neergezet. Wordt ook een voorbeeld zoals wij dat zijn”, luidt zijn boodschap aan jonge, beginnende en potentiële Javaanse ondernemers. De Intermed Groep bestaat uit elf bedrijven, die zaken doen met de zorg, industrie, horeca en lab. Hen is gevraagd deel te nemen aan de ondernemersbeurs van de VHJI, omdat zij gerekend worden de top 5 bedrijven van Javaanse ondernemers in Suriname. Het is de bedoeling dat zij als voorbeeld dienen voor de vijftig kleinere bedrijven die ook op de beurs vertegenwoordigd zijn en hun verhaal delen met anderen.

Tips en tricks grote bedrijven
Events zoals de ondernemersbeurs, die de VHJI te Sana Budaya heeft gehouden in het kader van 128 jaar Javaanse Immigratie, worden door Kristinadewi Legiman, Business Unit Manager van het Medisch Diagnostisch Centrum (MDC), toegejuicht. Het MDC is een radiologiekliniek die ook deel uitmaakt van de Intermed Bedrijvengroep en gespecialiseerd is in echografie, vaatechografie, rontgenfoto’s, dexascans en zwangerschapsechografie. De Jawa Business Launch biedt kleine ondernemers de gelegenheid met de grotere bedrijven van gedachten te wisselen. Tijdens openhartige gesprekken kunnen zij tips en tricks te weten komen hoe zij zaken zouden kunnen aanpakken, vooral tijdens de huidige moeilijke financiële situatie. Legiman denkt dat dit soort events vaker georganiseerd moeten worden, maar wellicht in een andere setting, waarbij beginnende ondernemers worden uitgenodigd meer kennis en ervaringen van de reeds bestaande bedrijven tot zich te nemen.

Achterhaalde tarieven
De MDC-manager zegt desgevraagd dat de financieel-economische situatie niet alleen de Intermed Groep treft, maar vrijwel alle ondernemers. In de zorg blijken vooral de achterhaalde tarieven het grootste knelpunt. Volgens Legiman is het erg belangrijk om het juiste tarief te bepalen, om de patiënten te kunnen blijven helpen. Ondanks de vele uitdagingen geeft zij de hoop niet op. “Ik denk dat in elke crisis en in elke devaluatie een kans is. De kunst is om het te zoeken, om creatief te zijn, want dat is in principe wat wij blijven doen om te surviven.”

Ook in de zorg is die creativiteit hard nodig. “Je gaat je specialiseren in wat je doet, je gaat het veld in om na te gaan hoe beter tegemoet te komen aan de wensen van de klanten”, zegt Legiman. Zij is er trots op om als Javaanse deel te mogen uitmaken van de top 5 bedrijven op de ondernemersbeurs van VHJI. Op de vraag of ondernemerschap überhaupt weggelegd is voor Javanen, antwoordt zij: “Ja, natuurlijk! Waarom niet? We maken ook deel uit van de samenleving.”
Advertenties