President beëdigt Alboikoni zondag als granman
11 Aug 2018, 18:22
foto
Albert Aboikoni


President Desi Bouterse heeft besloten Albert Aboikoni zondag te beëdigen als grootopperhoofd van de Saramaccaners. Hij had de ceremonie vrijdag, na de verklaring van de granmans van de overige stammen en de Inheemsen, aangehouden. De president vindt dat de granmans van de andere stammen een bijdrage kunnen leveren in het natraject. Deze mededeling deed minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling zojuist.

De minister benadrukt in een statement via het Nationaal Informatie Instituut dat het de stam van Saamaka is geweest die een beroep heeft gedaan op de president om de knoop door te hakken. Vier jaar lang kwam de stam er niet uit. Op 28 februari heeft het traditioneel gezag een brief geschreven naar de president en meegedeeld dat drie personen naar voren zijn geschoven voor het granmanschap en traditioneel zijn geïnstalleerd. De president moest daaruit één persoon erkennen. Het is niet zo dat de president een granman heeft gekozen voor het binnenland, stelde de minister.

Het is gebruik dat via de districtscommissaris, door tussenkomst van het ministerie van Regionale Ontwikkeling, aan de president de traditioneel geïnstalleerde voorgelegd wordt voor erkenning. Hierna vindt de beëdiging en de installatie plaats. Aan de president is door de stam gevraagd om één van de drie traditioneel geïnstalleerde granmans te erkennen. De president heeft Albert Aboikoni erkend als de granman van de Saramaccaners.

Minister Dikan doet namens de regering een beroep op eenieder om het hoofd koel te houden en de rust te bewaren.
Advertenties