Zorgverleners: Geen positieve bijdrage Zorgraad mogelijk
11 Aug 2018, 15:39
foto
De organisaties die de verklaring hebben getekend.


De Zorgraad in de huidige vorm is niet in staat een positieve bijdrage te leveren aan de gezondheidszorg. Dit stelt het collectief van zorgverleners naar aanleiding van de openbare vergadering van de Zorgraad die vandaag is gehouden.
De zorgverleners zullen zich beraden over stappen die ondernomen moeten worden om de Zorgwet te laten wijzigen door De Nationale Assemblee. "Wij maken ons ernstig zorgen over de snelle achteruitgang in kwaliteit en omvang van de gezondheidszorg. Bij voorbaat vragen wij het volk van Suriname begrip voor eventueel ongemak indien het nodig mag zijn om tot actie over te gaan," zegt het collectief in een verklaring.


De verklaring van het collectief van Zorgverleners:
"De in september 2014 aangenomen 'Wet Nationale Basiszorgverzekering' heeft niet gebracht wat ermee beoogd werd, te weten goede, betaalbare en voor eenieder toegankelijke gezondheidszorg. In aanloop naar de aanname van de wet is door diverse beroepsgroepen en zorgverleners uitgebreid feedback gegeven op hoe de wet zou moeten worden aangevuld en veranderd om daadwerkelijk effectief te kunnen zijn, met welke feedback niets is gedaan. De Zorgraad die met de afkondiging van de wet is ingesteld, heeft in de afgelopen vier jaren geen actie ondernomen om met voorstellen te komen voor aanpassing/bijstelling van de Wet. Ergo, gedurende enkele jaren is er nauwelijks iets significants vernomen van de Zorgraad.

Het verbaast de zorgverleners dan ook dat zonder overleg met de zorgverleners nu door de Zorgraad verregaande adviezen over de breedte en omvang van het zorgpakket en tarieven worden gegeven.
Wij plaatsen grote vraagtekens bij de deskundigheid van de Zorgraad. In de Wet Nationale Basiszorgverzekering zijn in tegenstelling tot haar voorganger, de Wet Tarieven Gezondheidszorg, geen eisen gesteld met betrekking tot het niveau en de deskundigheid van de leden van de Zorgraad. Daardoor is er kennelijk onvoldoende kennis bij de Zorgraad om de haar opgelegde taak op adequate wijze te kunnen vervullen.

De recente ervaring van de diverse groepen zorgverleners bevestigt dit gebrek aan kennis en ervaring van de gezondheidszorg bij de Zorgraad. Zo worden:
1) Op basis van ondeugdelijke en onvolledige cijfers analyses gemaakt die onjuist zijn.
2) Onvoldoende informatie ingewonnen bij de zorgverleners en helemaal geen afstemming gepleegd.
3) Bestaande en geldende afspraken tussen zorgverleners en verzekeraars terzijde geschoven zonder daarbij de juridische en praktische aspecten te respecteren met alle consequenties van dien voor de zorgverleners.
4) De diverse calculatiemodellen van de tarieven en accountantsrapporten daarover genegeerd en terzijde geschoven.
5) Op niet transparante wijze voorstellen over pakketten en tarieven opgesteld waarvan elke grondslag ontbreekt.
6) Gewerkt met adviseurs waarvan de positie, deskundigheid en rol voor de zorgverleners totaal onduidelijk is.
Er is nu een situatie ontstaan waarbij de zorgverleners in het geheel geen vertrouwen meer hebben in de Zorgraad.
De zorgverleners willen de bevolking hierbij informeren dat de Zorgraad door de door haar gekozen weg diverse, ernstige problemen over de medische zorgverlening in ons land afroept, met als consequenties:
1) De zorg wordt onbereikbaar voor veel burgers doordat de Zorgraad niet de juiste keuzes maakt.
2) Er zullen tekorten ontstaan op het gebied van geneesmiddelen en hulpmiddelen.
3) De werkwijze van de Zorgraad werkt ernstige conflicten in de hand tussen zorgverleners en zorgverzekeraars waardoor de zorg voor vele verzekerden niet gedekt zal zijn.
4) Door tarieven voor bepaalde verrichtingen op te nemen in deze wet zullen deze niet meer beschikbaar zijn voor de verzekerden bij verandering van het kostenplaatje (geldontwaarding).

Oplossingsmogelijkheden op korte termijn
De zorgverleners vragen dringend aandacht van de verantwoordelijke autoriteiten om de chaos waarin de zorg is geraakt te keren en stellen het volgende voor:
1) Zo spoedig mogelijke vervanging van de Zorgraad door ter zake deskundigen.
2) Op basis van de deskundige input van de zorgverleners te komen tot een evenwichtig, efficiënt en betaalbaar vergoedingspakket voor de verzekerden.
3) Op basis van door deskundigen opgestelde kostencalculatie modellen te komen tot tariefbepaling binnen de financiële kaders van de overheid. Door voldoende afstemming met het zorgverlenersveld zullen deze dan gedragen en breed geïmplementeerd kunnen worden.
4) De inefficiënties en onjuiste bestedingen binnen de gezondheidszorg te beëindigen zodat de schaarse middelen kunnen worden aangewend voor noodzakelijke zorg.
Oplossing op iets langere termijn: partiële herziening van de Wet zonder dat er grote uitgaven aan Instituten behoeven te worden gedaan om op de naleving van de Wet toe te zien.

Naar aanleiding van de Openbare Vergadering van de Zorgraad d.d. 11-8-18, moeten ondergetekenden, allen vertegenwoordigers van de verschillende dienstverleners binnen de zorg in Suriname, vaststellen dat de Zorgraad in de huidige vorm niet in staat is om een positieve bijdrage te leveren aan de gezondheidszorg in Suriname.
Ondergetekenden zullen zich beraden wat er op korte termijn gedaan moet worden om De Nationale Assemblee zover te krijgen dat de Zorgwet zodanig wordt gewijzigd dat deze werkbaar wordt en tegelijkertijd de Wet op de Tarieven Gezondheidszorg weer geactiveerd wordt.
Wij maken ons ernstig zorgen over de snelle achteruitgang in kwaliteit en omvang van de gezondheidszorg. Bij voorbaat vragen wij het volk van Suriname begrip voor eventueel ongemak indien het nodig mag zijn om tot actie over te gaan.

Het collectief van zorgverleners:
De Vereniging van Medici in Suriname
De Vereniging van Apothekers
De Surinaamse Tandheelkundige Vereniging
De Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie
De Vereniging van Logopedisten in Suriname
De Surinaamse Vereniging van Psychologen en Orthopedagogen
De Surinaamse Vereniging van Diëtisten
Ergotherapeuten
Advertenties