Bewoners Boskamp dolgelukkig met water uit eigen kraan
11 Aug 2018, 08:41
foto
Soetinah Karyawidjojo en twee kinderen kunnen hun geluk niet op. Hun droom om stromend water te hebben in hun dorp, is in vervulling gegaan. (Foto's: Leroy Troon)


President Desi Bouterse telt af. Soetinah Karyawidjojo en twee kinderen draaien dan samen een kraan open. Ze laten de stroom water hun handen strelen en drinken een slok. “Jaaa, lekker, heerlijk. Na zoveel jaren hè, eindelijk. Dankzij meneer Bouterse!," roept Karyawidjojo terwijl ze nog een slok water neemt. De bewoners van het visserdorp Boskamp in Saramacca hebben na 35 jaar wachten veilig en schoon drinkwater, uit een eigen kraan.

Hoewel het nog een poosje zal duren voordat elk huishouden is aangesloten op het netwerk, zijn de bewoners blij. “Mensen gaan jullie je registreren,” roept Assembleelid Naomi Samidin (NDP) op. “Ik weet dat sommige mensen bang zijn, want ze hebben gehoord dat het 5000 of 8000 SRD kost om aan te sluiten. Ik denk dat het hooguit SRD 2500 is. En ik weet zeker dat meneer Oosterling er alles aan zal doen om de betaling soepel te maken. Misschien wordt het mogelijk om in termijnen te betalen.”

Karyawidjojo is erg blij. Haar droom is in vervulling gegaan. Voor haar is het dubbelfeest omdat de ceremonie op haar verjaardag plaatsvindt. “Het is wel duur om het in huis te krijgen maar we hebben het water nodig. Die tijd van water vangen en die watertruck, kan nu helemaal voorbij zijn.”

SWM directeur Marlon Oosterling is zichtbaar ingenomen met de ontwikkeling. Hij hield zijn toespraak vrijdag kort zodat men sneller bij het grote moment kon komen. Vanaf februari dit jaar is er gewerkt aan het project. Vanuit Calcutta is er een 30,4 kilometer lange hoofdbuis getrokken. Het gaat niet alleen om de 500 bewoners van Boskamp geeft hij aan. Ook kunnen alle locaties waar de buis langsloopt voorzien worden, deelt hij aan Starnieuws mee. Het project heeft ruim SRD 16 miljoen gekost en is uit eigen middelen betaald, geeft hij aan. “We zijn landelijk bezig, u zult zeker gauw weer van ons horen,” kondigt hij aan.

Bouterse geeft al de ‘grani’ aan de mensen die direct met de watervoorziening te maken hebben, in het bijzonder het personeel van de SWM. Hij is de bewoners ook dankbaar voor hun geduld. Bouterse en de andere sprekers drukken hen op het hart om zuinig met het water om te gaan, om het niet te vermorsen. “Liever geen carwash draaien met dit water,” adviseert districtscommissaris Laksminarain Doebay. “Doe dat liever met regenwater.” Haast iedereen heeft een grote watertank en extra emmers om water op te slaan. Water opgevangen tijdens de regen of van de watertruck die drie keer per week langskomt.

René Gompers
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April