Zorgraad bespreekt actuele situatie gezondheidszorg
11 Aug 2018, 06:35
foto


De openbare vergadering van de Zorgraad later vandaag, zal bijzonder spannend worden. De Zorgraad zal een presentatie verzorgen over de actuele gezondheidszorg. Er zullen ook aanbevelingen worden gedaan.

De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) dringt geruime tijd aan op aanpassing van de tarieven. Ook het abonnementstarief voor de basiszorg moet worden aangepast. Het voorstel gedaan door de Zorgraad aan vicepresident Ashwin Adhin is voor de VMS niet acceptabel. Aangekondigd is dat de artsen vandaag ook aanwezig zullen zijn op de vergadering. Zij zullen hun zegje doen.

"De Wet Nationale Basiszorg Verzekering is op 9 september 2014 in werking getreden. Door de financieel-economische situatie met name de explosieve koersstijging die in november 2015 is ontstaan, zijn de tarieven van de dienstverleners binnen de zorg onder druk komen te staan. De dekkingen binnen de zorg met de huidige premie zijn als gevolg hiervan ontoereikend gebleken. Om niet oneindig door te gaan met incidentele kapitaal injecties heeft de Zorgraad zich over deze materie gebogen, om te komen tot een structurele oplossing," schrijft voorzitter Anjanie Ganput in de brief aan Adhin.

De Zorgraad houdt twee maal per jaar, onder meer in de maanden februari en augustus, een openbare vergadering. Dat is het forum waar alle burgers hun zegje kunnen doen en hun ervaringen en voorstellen kunnen delen met de samenleving, waaronder ook de verantwoordelijke ministers en/of instanties. De vergadering wordt gehouden in het Lallarookhgebouw en begint om 10.00 uur.
Advertenties