Kansen offshore olie-industrie beter benutten
11 Aug 2018, 10:43
foto


Uit de Industrial Baseline Study (IBS) die Staatsolie en zijn offshore partners laten uitvoeren, blijkt dat het Surinaamse bedrijfsleven nog niet helemaal zover is om goederen en diensten te leveren aan de offshore olie-industrie. Volgens het tussentijdse verslag van deze studie scoort het bedrijfsleven redelijk goed op het concurrentievermogen. Alle stakeholders zullen echter hard moeten werken om specifieke tekortkomingen weg te maken.

De tussentijdse resultaten van de IBS zijn eerder deze week gepresenteerd aan de bedrijven en organisaties die zijn geïnterviewd, overheidsinstanties en overige ondernemers. De internationale consultant DAI Global Inc. voert namens Staatsolie en haar offshore partners de Industrial Baseline Study uit. DAI heeft de afgelopen jaren vergelijkbare studies uitgevoerd in onder andere Guyana, Ghana, Tanzania, Guinee en Vietnam.

Het onderzoek is in februari gestart. De afgelopen maanden heeft DAI interviews afgenomen van ruim 200 lokale ondernemingen en van 12 verschillende technische opleidings- en trainingsinstituten. DAI heeft voor het onderzoek een model ontwikkeld en daarbinnen aannames gedaan om de potentiële economische waarde van een offshore olievondst voor het lokale bedrijfsleven en de arbeidsmarkt te illustreren. De investeringen kunnen vanaf de exploratiefase tot de ontwikkeling en productie, in de miljarden Amerikaanse dollars lopen. Een flink deel van de opdrachten gaat normaliter naar grote, specialistische, internationale bedrijven.

Toch zijn er genoeg kansen voor lokale bedrijven om mee te doen, mits zij zich nu beginnen voor te bereiden. De studie brengt in kaart waar het lokale bedrijfsleven nu staat en wat zij en andere stakeholders zoals de overheid en opleidingsinstellingen zullen moeten doen om een rol te kunnen spelen in de offshore olie-industrie.

Een van de bevindingen van het onderzoek is dat faciliteiten aan land, waar o.a. de shore base kan worden opgezet, om maximaal te kunnen participeren in de offshore olie-industrie. Tegen deze achtergrond is het uitdiepen van de vaargeul van de Surinamerivier een must, een onderwerp dat tijdens de discussie na de presentatie aan de orde kwam. Ook blijkt dat ondanks de beperkte omvang van de Surinaamse economie, vele middelgrote en grote bedrijven al goederen en diensten leveren aan internationale bedrijven en ervaring hebben met kapitaalintensieve projecten.

De definitieve resultaten van de studie die in het vierde kwartaal worden opgeleverd, zullen de regering, het lokale bedrijfsleven, technische en beroepsopleidingsorganisaties moeten helpen beslissen waarop te focussen, willen zij optimaal de kansen benutten die de Surinaamse offshore olie-industrie zal bieden. Dit zal ertoe leiden dat bij een mogelijke olievondst duurzame economische groei en ontwikkeling tot stand kunnen komen, meldt de Staatsolie Corporate Communication.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April