Granmans gaan bemiddelen in conflict Saamaka
10 Aug, 13:12
foto
De granman van de Matawai, Lesley Valentijn, heeft de verklaring namens de stamhoofden getekend. (Beeld: NII)


De Matawai, Ndjuka, Pamaka en Kwinti ondernemen een bemiddelingspoging in het conflict rond de benoeming van een stamhoofd van de Saamaka. Zij hebben een verklaring uitgegeven aan het einde van een urenlange vergadering donderdag op het ministerie van Regionale Ontwikkeling. De verklaring wordt ondersteund door de Inheemse stammen.


Traditionele gezagsdragers van de Afro Surinaamse én Inheemse stammen in het binnenland hebben geïntervenieerd in de kwestie van het opperhoofd van de stam der Saamaka. De gezamenlijke verklaring is gericht aan president Desi Bouterse. De verklaring is ondertekend door granman Lesley Valentijn (Matawai), namens alle deelnemende partijen. De verklaring is overhandigd aan minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling met het verzoek deze aan het staatshoofd te doen toekomen. Daarin vragen zij aan de president om de voorgenomen beëdiging en installatie van Albert Abokoni tot stamhoofd van de Saamaka op vrijdag 10 augustus aan te houden. Zij willen dan van de gelegenheid gebruik maken om een bemiddelingspoging te ondernemen, meldt het Nationaal Informatie Instituut.

Met de bemiddelingspoging beogen de traditionele gezagdragers de stam ertoe te bewegen, om volgens de geldende traditie en cultuur slechts een kandidaat naar voren te schuiven. Die zal vervolgens aan de regering worden voorgedragen, zodat de beëdiging en installatie in alle rust, zoals gebruikelijk, door de president in Paramaribo kan plaatsvinden.

Enkele dagen geleden had de president aangekondigd dat Aboikoni was verkozen boven de twee overige kandidaten, Naze Amina en Frans Banai. Dat was het resultaat van een interventie op een schrijven waarin traditionele gezagsdragers van de Saamaka, aan de president hadden gevraagd om een van de drie kandidaten uit te kiezen.

Minister Dikan heeft de interventie vanuit het binnenland omarmd. Hij heeft de hoop uitgesproken dat hiermee het binnenland zelf een oplossing kan vinden voor een probleem dat zich in het binnenland afspeelt. De traditionele gezagsdragers hebben donderdavond samen met de bewindsman minister de laatste ontwikkelingen in deze kwestie voorgelegd aan vertegenwoordigers van Albert Aboikoni. De beëdiging is vandaag niet doorgegaan op basis van de verklaring van het traditioneel gezag.