VHJI: Javanen meer dan krupuk bakker
10 Aug, 11:15
foto
De Penchak Silat wedstrijden hadden veel belangstelling in Sana Budaya. (Foto's: Raoul Lith)


Vol spanning kijken toeschouwers in de recreatiezaal van Sana Budaya naar de voorronde van de pencak silat wedstrijden die worden afgewerkt. Net voor zonsondergang wordt er een djarang kepang optreden gehouden voor de steeds groter wordende groep mensen die zich in het cultureel centrum heeft verzameld.

De avond ervoor, woensdagavond, is hier naast de kranslegging bij het gunungang monument ook de opening geweest van de beurs in verband met 128 jaar Javaanse immigratie. Surinamers van Javaanse afkomst tonen er hun waar, kennis, kunst en ondernemerschap. In de speciaal ingerichte jawa business lounge worden elke avond ‘motivational bussiness talks’ gehouden door vertegenwoordigers van deze bedrijven.

“Het is goed om de Javaanse immigratie te herdenken, de cultuurontwikkeling en de identiteit, maar we moeten verder,” zegt Elwin Atmodimedjo, voorzitter van de landelijke Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI), waar het cultureel centrum Sana Budaya ook onder valt. Er zijn daarom drie pijlers geïdentificeerd, cultuur en identiteit, scholing en training en business ontwikkeling als economische ontwikkeling.

Er zijn startende en jonge ondernemers uitgenodigd om mee te doen aan de beurs om hun producten en diensten aan de samenleving te tonen. Volgens Atmodimedjo is de beurs bij Sana Budaya voor hen laagdrempelig. In de business lounge staan vijf gerenommeerde bedrijven van allemaal Javaanse ondernemers: SolveIT, Lincoln, Multi Electrical Systems (MES) en InterMed. “We zijn daar trots op. We willen de samenleving laten zien dat de Javaanse ondernemer het heeft gemaakt en niet alleen een krupuk bakker of een kip bakker of een warung houder is,” zegt Atmodimedjo aan Starnieuws.

Dit moet de startende ondernemers ook de stimulans geven dat als je hard werkt en doorzet je er komt. Er zijn nog meer grote Javaanse ondernemingen die er niet staan, maar waarvan Atmodimedjo hoopt dat ze er volgend jaar wel staan. Hij vindt dat de Javanen hun verborgen kracht verder moeten ontwikkelen.

De beurs wordt van van 8 tot 12 augustus georganiseerd met de bedoeling de economische ontwikkeling bij de Javanen in het licht te plaatsen. Er staan 50 stands van lokale ondernemers die geselecteerd zijn door de organisatie.

Raoul Lith