Somohardjo: Opzet NDP om PL uit te schakelen, mislukt
10 Aug 2018, 06:38
foto
Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, begroet een gast tijdens de viering van 128 jaar Javaanse Immigratie te Nieuw Amsterdam.


“Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, dan was de NDP weggevaagd. Niet alleen in Commewijne, maar landelijk.” Dit zei voorzitter Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur (PL) op basis van de massa die naar Nieuw-Amsterdam was getogen om 128 jaar Javaanse Immigratie te vieren en de seniore burgers te gedenken tijdens de Bigi Sma Dey. "Hun opzet om ons uit te schakelen is totaal mislukt”, concludeerde de politicus.

De PL-voorzitter was zichtbaar gelukkig met de grote toeloop en was uitermate tevreden dat de organisatie vrijwel vlekkeloos verliep. Pogingen om de partij tegen te werken in de organisatie van deze activiteit, zijn volgens Somohardjo op niets uitgelopen. Hij zei dat de Javanen duidelijk hebben bewezen dat ze zich niet laten omkopen, getuige het feit dat ze massaal Nieuw-Amsterdam hebben bezocht. “Niet omdat ze van PL zijn, maar omdat ze de NDP niet meer willen hebben."

Gotong royong te Nieuw-Amsterdam
Somohardjo merkte op dat in tegenstelling tot elders, waar kennelijk met geld en pakketten is geschermd om de mensen te laten deelnemen, degenen die hebben meegedaan aan de PL-activiteiten hun eigen vervoer hebben ingezet en zelf hebben gekookt voor onder andere de seniore burgers. “We hebben wel de benodigdheden gegeven zoals rijst en suiker. En dat is gotong royong: elkaar helpen. Maar er zijn mensen die een raar begrip hebben van gotong royong. Gotong royong met ’s lands gelden? Dat is geen gotong royong. Dat is het volk misleiden”, vindt de PL-voorzitter.

Massale opkomst seniore burgers
Ook de seniore burgers hebben massaal meegedaan aan de Bigi Sma Dey. Voor hen had Somohardjo een extra verrassing. Hij vertrekt binnenkort naar Nederland om voor hun rechten te strijden. Somohardjo brengt in herinnering dat hij vóór de onafhankelijkheid streed tegen de wijze waarop Suriname onafhankelijk werd gemaakt. Daarbij verloren de inwoners van Suriname alle rechten, omdat zij volgens de Toescheidingsovereenkomst hun nationaliteit verloren op het moment dat ze niet naar Nederland konden gaan.

Initiatiefvoorstel Denk
“Daaraan waren rechten en rechtszekerheid verbonden en dat hadden we verloren. En nu hoor ik dat een partij in Nederland, Denk, bezig is met een initiatiefvoorstel om Surinamers die vóór 1975 de leeftijd van 15 jaar hadden, aanspraak te laten maken op sociale bijstand. En een vertegenwoordiger was hier om draagvlak te zoeken. Dat zullen wij zo nodig geven. Voor mij is belangrijk dat we niet gaan bedelen bij de Nederlanders; het is ons recht”, vindt Somohardjo.

De politicus stelt dat ook al zou het om een uitkering van slechts 100 euro gaan, dat bedrag omgerekend SRD 800 is en meer is dan de SRD 550 die de aov-ers krijgen en die helemaal gedevalueerd is. “Wij strijden voor het recht en voor elkeen in Suriname”, zei de PL-voorzitter.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April