Bouterse verwelkomt leden HVB en PL in NDP
10 Aug, 00:00
foto
President Desi Bouterse en overige aanwezigen op Mariënburg in gebed. De viering van 128 jaar Javaanse immigratie is goed bezocht. (Foto's: Leroy Troon)


President Desi Bouterse, die ook voorzitter is van de Nationale Democratische Partij (NDP), heeft donderdagavond een aantal personen uit Commewijne, Coronie en Wanica verwelkomd als lid van zijn politieke organisatie. Hendrik Sakimin, die Assembleelid was, voortgekomen uit Pertjajah Luhur (PL) en deel uitmaakte van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging coalitiepartner (HVB) is nu lid geworden van de NDP.

De groep die het podium betrad en de NDP-attributen in ontvangst nam, is door Enrique Ralim, die vanuit PL naar HVB was overgestapt en al een tijdje paars is, binnengebracht. Revelino Amattarmidi, bekend als Lino, kreeg een NDP schouderdoek omgedaan door Bouterse. Verder verwelkomde hij ook de PL'er Jurgen Kartodikromo alias Jogaman, lid van de districtsraad. Ivan Khouw was DNA-kandidaat van de PL in Coronie. Bouterse noemde een deel van de mensen die overgelopen zijn naar de NDP bij naam.

Bouterse is de initiatiefnemers die de problemen in Commewijne willen aanpakken, dankbaar. Hij merkte op dat het niet alleen gaat om schilderen van het monument van de Javaanse Immigratie, maar dat in het gehele district zaken aangepakt moeten worden. Het gaat om aanpak van alle zaken zoals bruggen, steigers, grondzaken en Bazo-kaarten. Hij ziet dat de mensen gemotiveerd zijn om hun schouders onder het werk te zetten.

Niet uit staatskas
De president merkte op dat de initiatiefnemers samen met districtscommissaris van Commewijne, Adjaikoemar Kali, veel werk hebben verzet de afgelopen twee weken. Hij herkent Mariënburg bijna niet meer. De mensen hebben een beroep gedaan op Bouterse om te helpen om Mariënburg weer op te knappen. Hij benadrukte dat de activiteiten die georganiseerd zijn, de Staat niets hebben gekost. Geen cent uit de staatskas is volgens hem naar de activiteiten gegaan. Natuurlijk moet de aannemer die de infrastructuur heeft aangepakt, worden betaald.

Sakimin zei dat op 9 augustus 1890 de Javaanse immigratie begon. Op 9 augustus 2018 is het de dag van de emigratie. Hij en de groep die toetreden tot de NDP hebben de belofte gedaan om de partij in beweging te houden. Amattarmidi merkte op dat hij twintig jaar in een organisatie zat (PL), maar er volgens hem niks gedaan is voor Mariënburg. In twee weken heeft de president zoveel kunnen realiseren.

Reactie Somohardjo
Over de overstap van Sakimin naar de NDP zegt PL-voorzitter Paul Somohardjo dat de NDP in feite een dubbele inbraak heeft gepleegd. Sakimin zat namelijk in de groep die samen met Raymond Sapoen en Enrique Ralim de PL de rug had toegekeerd om naar de HVB te gaan. Inmiddels heeft Sakimin, net als Ralim, ook de HVB vaarwel gezegd en heeft hij zich bij de NDP aangesloten. “Je zou kunnen zeggen dat de bedrieger is bedrogen. Eigenlijk heb ik medelijden met Sapoen dat hij nu bijna alleen is achtergebleven”, zegt Somohardjo in een reactie aan Starnieuws.

Saturday 25 May
Friday 24 May
Thursday 23 May