Bouterse in Palmentuin: Saamhorigheid belangrijk
09 Aug, 15:59
foto
President Desi Bouterse en zijn echtgenote in Palmentuin. Het is behoorlijk druk bij de viering van de Dag der Inheemsen. (Foto's: Raoul Lith)


De samboera galmt door de Palmentuin. De Dag der Inheemsen wordt uitbundig gevierd. President Desi Bouterse en First Lady Ingrid Waldring-Bouterse 'e broko kiendi tu'. De president roept op om de binnenlandbewoners, in het bijzonder de Inheemsen, te steunen met hun ontwikkeling. "Dat verhaaltje van integratie en van elkaar houden moet niet bij woorden blijven," vindt hij.

De zon trekt zich niets van de drukte aan. De mensen schijnen zich ook niet te bekommeren om de hitte. De ijsman, een dyogo en kasiri vangt de dorstigen wel op. Peprewatra staat hoog op het menu. Maar ook telo, bbq en bruine bonen. Bouterse merkt op dat de integratie een goed gevoel van saamhorigheid geeft. Maar het kan beter, het moet beter op andere niveaus stelt Bouterse.

Een Inheemse rapper rijmt over de problemen in zijn dorp: weinig kansen, vreemdelingen die het bos komen vernietigen, maar toch is er hoop op een beter bestaan, hij heeft grote dromen die hij waar wil maken. Bouterse merkt op dat het grootste deel van de samenleving niet beseft wat binnenlandbewoners, met name de Inheemsen allemaal doormaken. Momenteel zijn een paar dorpelingen in het verre binnenland bezig zich een weg door het bos te kappen. De weg die ze aanleggen moet 50 kilometers lang worden. Deze is bedoeld om de gemeenschap uit haar isolement te halen.

Het staatshoofd haalt nog meer voorbeelden aan van hoe fout zaken liggen in de dorpen. "Maar ik wil geen domper leggen op u," rondt hij af. Bouterse heeft ook graag dat de social media in Suriname zich meer op de goede dingen in het leven richten. "Wist u dat Suriname al vijf keer een prijs heeft gehaald voor natuurgeneeswijze? Nee hè, dat vindt men niet zo interessant. Dat Bouterse een nier gaat halen op Cuba, dat vindt men veel meer interessant", zegt hij ironisch.

René Gompers

Saturday 25 May
Friday 24 May
Thursday 23 May