Dodental aardbeving Lombok gestegen tot 259
09 Aug, 12:30
foto
De naschok veroorzaakte een nieuwe paniekgolf. (Foto: AFP)


Het dodental van de aardbeving van zondag op het Indonesische eiland Lombok is gestegen tot 259. De beving met een kracht van 6,9 op de schaal van Richter kan volgens ambtenaren nog meer levens eisen.

De regio is getroffen door meer dan 350 naschokken, waarvan de ergste donderdag, vandaag, toesloeg. De laatste beving had volgens monitors een magnitude van 5,9 of 6,2. Het heeft enkele gebouwen doen instorten.

Reddingswerkers graven nog steeds door puin en proberen hulp te brengen aan overlevenden van de eerdere, krachtigere aardbeving. Ambtenaren zeiden over het laatste dodental: "Dit aantal zal blijven toenemen naarmate reddingsteams nog steeds slachtoffers onder ingestorte gebouwen vinden."

De veiligheidsminister van Indonesië had eerder gezegd dat 319 mensen waren gestorven, terwijl lokale media cijfers hebben gemeld tot wel 347. Maar de woordvoerder van het nationale rampenbureau Sutopo Purwo Nugroho vertelde de BBC dat 259 doden waren geverifieerd.

Het Rode Kruis zegt dat het incident van zondag "uitzonderlijk destructief" was. Sommige dorpen waren "volledig ingestort", zei een Rode Kruis-functionaris in Lombok, Christopher Rassi.

De regering zegt dat meer dan 1.400 mensen gewond zijn geraakt en meer dan 270.000 zijn ontheemd. De nieuwe beving vandaag vond plaats aan de noordwestkust van Lombok, waardoor mensen in paniek de straat op renden. Er is geen tsunami-waarschuwing uitgegeven.

Sutopo heeft het als een naschok geclassificeerd. Een Britse toerist op het nabijgelegen Bali vertelde de BBC dat het daar was gevoeld, waardoor mensen hun hotelkamers in het zuidelijke vakantiegebied van Seminyak verlieten.

Hulpverleners beginnen geleidelijk aan meer afgelegen gebieden van Lombok te bereiken terwijl ze hun reddingsmissies voortzetten. Maar Sutopo zei dat sommige gebieden in het noorden nog steeds geen hulp ontvingen.

Lombok is een eiland van ongeveer 4.500 vierkante kilometer ten oosten van het iets grotere eiland Bali. De meeste mensen wonen in eenvoudige woonwijken in kleine gemeenschappen. Tienduizenden slapen nu in de open lucht of in de ruïnes van hun huizen.

Meer dan 75% van de huizen op het eiland zijn beschadigd. Met ziekenhuizen en klinieken die ook zijn getroffen, moesten veel van de gewonden in de open lucht of in geïmproviseerde klinieken worden behandeld.

De aardbeving van zondag kwam slechts enkele dagen na een iets kleinere beving, waarbij minstens 16 mensen om het leven kwamen. Er zijn groeiende zorgen dat de belangrijke toeristische sector zwaar getroffen zal worden in wat een drukke tijd zou moeten zijn.

Duizenden toeristen die Lombok bezoeken - evenals de nabijgelegen Gili-eilanden en Bali - zijn geëvacueerd of hebben gekozen om te vertrekken sinds het weekend. Indonesië is vatbaar voor aardbevingen omdat het op de Ring van Vuur ligt - de lijn van frequente aardbevingen en vulkaanuitbarstingen die vrijwel de gehele rand van de Stille Oceaan omcirkelen. Meer dan de helft van 's werelds actieve vulkanen boven zeeniveau maken deel uit van de ring.

Saturday 25 May
Friday 24 May
Thursday 23 May