Commissie belast met ceremonie beëdiging granman
09 Aug, 01:49
foto
Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling met de commissie 'beëdiging en installatie grootopperhoofd Saamaka' bijeen. (Foto: RO/NII)


Districtscommissaris Yvonne Pinas (bestuursressort Boven Suriname/Sipaliwini) is voorzitter van de commissie 'beëdiging en installatie grootopperhoofd Saamaka'. Deze commissie is benoemd door minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling. Albert Aboikoni, die door president Desi Bouterse is uitverkoren om de leiding van de stam op zich te nemen, wordt vrijdag ceremonieel beëdigd als granman der Saramaccaners. De Matjaw-lo die Naze Amina als grootopperhoofd wil, zal als heftig protest niet aanwezig zijn bij de plechtigheden.

Vóór en na de installatie moet de commissie in goed contact staan met het grootopperhoofd en de minister dagelijks rapporteren over de gang van zaken rond de beëdiging en installatie. Dit deelt het ministerie mee in een persbericht via het Nationaal Informatie Instituut. De missie van de commissie duurt totdat het nieuwe stamhoofd weer uit Paramaribo is vertrokken richting zijn residentie te Asidonhopo aan de Boven Suriname (Sipaliwini).

De commissie heeft weinig tijd om deze activiteit te organiseren, benadrukte minister Dikan. "Ik heb er het volste vertrouwen in dat u met uw ervaring en kundigheid iets goeds zult doen,” zei de minister bij de benoeming van de commissie.

In de commissie hebben verder zitting namens Regionale Ontwikkeling: Petrusi Jacob, Monique Pintoe, Hortensia Rensch, Steven Vroom, Orsen Matodja, Louis Alfaisie en Monica Drente.