ABOP: Inheemsen en Javanen, een onmisbaar deel
09 Aug, 06:35
foto


De fundamentele basisprincipes van de Algemene Bevrijding- en Ontwikkelingspartij (ABOP) zijn vervat in de naam. Vrijheid is het absolute product van Bevrijding van elke, zichtbare of onzichtbare gevangenschap/gebondenheid. Vrijheid komt in vele vormen, zoals de vrijheid van geloofsovertuiging, het recht op eigendom, het recht op een kwalitatief leven en de vrijheid van cultuur.

Exceptionele vormen van culturele vrijheid en diversiteit worden jaarlijks op deze dag van het jaar, in ons land tentoongesteld. In Paramaribo zullen de Inheemsen de Dag der Inheemsen, in en rond de Palmentuin herdenken en zullen de Javanen 128 jaar Javaanse Immigratie vieren. Suriname is het bewijs dat verschillende culturen vreedzaam en gelukkig naast elkaar kunnen leven, wonen en werken. Er is geen angst voor immigranten en geen druk op mensen om te assimileren, zoals nu de trend in Europa en de USA is. Suriname is het voorbeeld van vrijheid om te leven naar eigen levensovertuiging, omdat Surinamers verscheidenheid normaal vinden.

Suriname is het voorbeeld van culturele saamhorigheid, die voor de ultra rechtse bewegingen in de wereld niets anders dan een doorn in het oog is. In een wereld van Brexit en een tijdsgeest waar Amerikanen muren willen bouwen om mensen van andere culturen buiten te houden. Mogen wij zeer trots op onze Inheemse en Javaanse broeders en zusters zijn, omdat deze gemeenschappen significant bijdragen aan onze gedeelde Surinaamse identiteit van openheid en eenheid in diversiteit.

De Javaanse en Inheemse culturele invloeden vormen een onmisbaar deel van Suriname. Op 9 augustus 1890 zetten 94 Javaanse contractarbeiders voor het eerst bij een Surinaamse haven voet aan wal. Sinds die dag is het begrip en de Surinaamse cultuur alleen maar versterkt. De Inheemsen staan op het Surinaams wapen, omdat zij het verleden van ons land vertonen. Een trots en vergaand verleden, omdat Inheemse rotstekeningen in het zuiden van ons land ouder dan piramides van Egypte zijn.

De kracht van onze Republiek wordt in deze periode getoetst, omdat wij door een zware economische periode gaan. De sociale cohesie van onze plurale samenleving zal wederom bewijzen dat wij een moeilijke periode overbruggen en daarna sterker worden. ABOP blijft zich inzetten om een hechte natie te vormen en de Surinaamse droom tot stand te brengen. De ABOP, staat stil bij deze bijzondere dag, waar wij de Dag der Inheemsen en de Javaanse immigratie als een volk, bezinningsvol en eensgezind vieren.

De ABOP feliciteert de samenleving met deze dag.