Colombia: Iván Duque beëdigd als nieuwe president
08 Aug, 15:10
foto
Iván Duque is de jongste gekozen Colombiaanse leider. Hij werd beëdigd op het Bolivarplein in Bogota. (Foto: AFP


De nieuwgekozen president Iván Duque van Colombia is dinsdag in functie getreden. Hij beloofde het land te verenigen en de economische groei te verbeteren.

De conservatieve politieke nieuwkomer werd in juni gekozen na een verdeelde verkiezingscampagne waarin hij van de linkse rivaal Gustavo Petro won. In zijn inaugurele rede beloofde de voormalige advocaat veranderingen om corruptie aan te pakken en de economie te stimuleren. Hij heeft ook gezworen om de vredesovereenkomst met de Farc rebellengroep te veranderen.

De vertrekkende president Juan Manuel Santos heeft er bij Duque op aangedrongen de deal te respecteren. Er is vier jaar onderhandeld met de Farc alvorens er in 2016 een overeenkomst werd bereikt dat een eind moest maken aan het wrede burgerconflict van vijf decennia.

De Farc, oftewel de revolutionaire strijdkrachten van Colombia, is nu een politieke partij die bekendstaat als de revolutionaire alternatieve gemeenschappelijke macht. Een aantal van zijn leden nam vorige maand zitting in het parlement als onderdeel van de voorwaarden die de politieke vertegenwoordiging garanderen.

Duque heeft gezegd dat hij vasthoudt aan het vredesproces in Colombia, maar zegt dat het te soepel is voor voormalige guerrillavechters die worden beschuldigd van oorlogsmisdaden. "We zullen corrigerende maatregelen inzetten om ervoor te zorgen dat de slachtoffers de waarheid, proportionele rechtvaardigheid, reparaties en geen herhalingen van het verleden krijgen", zei de nieuwe president dinsdag in zijn toespraak.

Duque sprak ook over de noodzaak om het land te genezen na een verdeelde verkiezingscampagne eerder dit jaar. De partijkandidaat van Centro Democrático (Democratisch Centrum) versloeg in juni Gustavo Petro met 12 procent - en won de beslissende ronde met 54% van de stemmen.

"Ik wil Colombia regeren met onbreekbare waarden en principes, de scheidslijnen van links en rechts overwinnen, de stekelige gevoelens die sociale breuk uitnodigen wil ik dialogen overwinnen, ik wil Colombia besturen met een geest om te bouwen, nooit te vernietigen," zei president Duque zei in zijn toespraak.

Zijn politieke platform wordt beschouwd als bedrijfsvriendelijk nadat hij beloofde de belastingen te verlagen en de investeringen in de Colombiaanse economie te stimuleren. Duque, die met zijn 42 jaren de jongste verkozen Colombiaanse president ooit is, werd uitgekozen als partijleider door oprichter Álvaro Uribe Velez, die zelf president was van 2002 tot 2010.

Uribe blijft actief in de politiek, maar heeft in juli zijn senaatszetel opgegeven voor een onderzoek naar omkoping en fraude bij het hooggerechtshof. Running-mate van Duque, Marta Lucía Ramirez, is de eerste vrouwelijke vicepresident van het land geworden.

De nieuwe president neemt de macht over in een tijd van verhoogde spanning met buurland Venezuela. Eerder deze week beschuldigde president Nicolas Maduro de vertrekkende Colombiaanse president Juan Manuel Santos ervan dat hij verantwoordelijk was voor een schijnbare poging hem te vermoorden tijdens een militair evenement in Caracas. De bewering werd door Bogota omschreven als 'ongefundeerd'.

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April