APS: Versnelde bewustwording inheemsen dringend nodig
08 Aug, 22:30
foto


De groei van de inheemsen op de maatschappelijke ladder laat nog steeds heel wat te wensen over. De Amazone Partij Suriname (APS) zegt in een verklaring aan de vooravond van de viering van Internationale dag van de Inheemsen dat integer leiderschap en een versnelde bewustwording van de Surinaamse inheemsen dringend is vereist.

De deplorabele economische en politieke positie van de inheemsen in Suriname toont volgens de APS overduidelijk aan dat het niet goed zit met de maatschappelijke groei van de inheemsen. “De inheemsen bevinden zich nergens binnen het afkeurenswaardige belangenspel van zweef-teki, set-mie-kong en meki-njang-snel.” Dit is volgens de APS de harde realiteit binnen het economische en politieke forum van dit moment. Een realiteit die zich vanaf de onafhankelijkheid voltrekt, “maar nu versneld en gruwelijker geworden is.”

Voor de partij is de Internationale dag der Inheemsen het moment om de Surinaamse inheemsen over hun lot te laten bezinnen. De belangrijkste oorzaken van het achterblijven in de groei van de inheemsen zijn het pseudo-leiderschap en de zwakke vertegenwoordiging van deze groep die zich in onvoldoende mate bewust is van de realiteit, zegt de APS. Zij vindt dat het juiste bewustwordingsproces breed over de Surinaamse gemeenschap dringend moet worden versneld, om de integriteit van het leiderschap in het land te bewerkstelligen.

De APS gelooft dat er sprake zal zijn van duurzaamheid als de welvaart en het welzijn in alle geledingen van de samenleving proportioneel eerlijk tot stand komt. Er is voldoende voor iedereen en alle groepen kunnen een hoge mate van welvaart genieten en in harmonie met elkaar leven, stelt de partij. “Wij moeten met zijn allen gezamenlijk groeien en het juiste evenwicht creëren. Op Internationale dag van de Inheemsen op 9 augustus, morgen, roept de APS het volk op om de hand naar elkaar te reiken en zich te ontfermen over het broodnodige bewustzijn van elk individu en over de integriteit van “onze leiders en vertegenwoordigers.”