EBS wil scherpere controle op verkoop van koper
07 Aug, 22:37
foto
Laagspanningsnet Martin Luther Kingweg onder spanning gesloopt. (Foto: EBS Grid)


Vandalen en dieven richten enorme schade aan bij de elektrificatieprojecten van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS). Tijdens controlewerkzaamheden die afgelopen week zijn uitgevoerd, bleken aan de Martin Luther Kingweg en Afobakaweg, netten en netdelen die zowel onder spanning als in aanbouw zijn, te worden gesloopt. De politie heeft intussen op Paranam, onbruikbaar gemaakte kabels teruggevonden.

Bij de controlewerkzaamheden bleek dat op de plaatsen waar enkele weken terug reeds netdelen waren verwijderd, de netten nu volledig worden gesloopt. De politie is op zoek naar de schuldigen. De EBS-directie heeft ook contact gemaakt met het ministerie van Handel en Industrie (HI), om het fenomeen van koperdiefstal in te dammen.

De EBS wil bereiken dat HI nagaat als de vergunningsvoorwaarden voor verkoop/opkoop en export van koper aangescherpt kunnen worden. Suriname is geen koper producerend land en verkopers zouden de herkomst van hun product moeten verantwoorden, meent de EBS. Het bedrijf vraagt van de autoriteiten erop toe te zien dat de controle bij het opkopen en de export van koper wordt verscherpt.

De schade die in de duizenden US-dollars oploopt, is niet enige probleem, geeft de EBS Public Relations aan. De diverse geteisterde elektrificatieprojecten zorgen voor een enorme vertraging in het uitvoeren c.q. opleveren van de werkzaamheden. Hierdoor worden de bewoners van deze gebieden gedupeerd. De EBS vraagt de gemeenschap om verdachte handelingen nabij de elektrificatieprojecten meteen te melden aan het bedrijf via het nummer 175.

Monday 18 February
Sunday 17 February
Saturday 16 February