Suriname is een primeur rijker
07 Aug, 16:46
foto
De winnaars uit het elite- klassement met hun trainers.
(Foto's: Wrinda Chandrikasingh)


De Surinaamse Atletiek Bond (SAB) gaf zondag het startsein voor het eerste kampioenschap in Suriname van de Zuid-Amerikaanse halve marathon. Dit was bij een donker en stil Onafhankelijkheidsplein om half zes 's morgens. Tientallen vrijwilligers en medewerkers waren naast de atleten aanwezig om zaken zo goed mogelijk te laten verlopen. Deelnemers uit Peru en Brazilië wonnen de top 3 zowel bij de dames als bij de heren.

Oorspronkelijk was dit kampioenschap een week eerder gepland maar moest verschoven worden. Alleen atleten wiens federatie aangesloten was bij de relevante internationale organisaties konden in aanmerking komen voor een prijs. De SAB had speciaal voor de ingezetenen prijzen, weliswaar in Surinaamse dollars, en ook medailles bij de leeftijdscategorieën.

De route die deels dezelfde was als van de bekende Srefidensi marathon, werd eerder geijkt door een deskundige. Kort voor de sluitingsdatum voor registratie was het deelnemersaantal volgens zeggen niet geweldig. De teach-in was in het gebouw van het SOC dat bekend staat om de slechte akoestiek. Daar bleken uiteindelijk 92 personen zich geregistreerd te hebben. Aangehaald werd dat de atleten behorende tot de ‘elite klasse’ wel om half zes zouden starten. De rest een half uur later. Tot de ‘elite groep‘ behoorden ook ingezetenen van Suriname zoals de bekende Guillermo Udenhout (47). Ook Radjinder Patan was weer van de partij naast SNL-atleten Carlos Feliksdal (26) en Jonathan Baktawar. Uit Brazilië was er één atleet, uit Guyana twee atleten, onder wie Cleveland Thomas en Peru had er vijf.

De autovrije route bleek toch niet helemaal autovrij te zijn, zoals we wel vaker meemaken tijdens andere wedstrijden. Menigeen zal ook niet goed op de hoogte zijn geweest daarvan. De inschatting die gemaakt was van boven de 200 deelnemers was zo te zien te hoog. Een Peruaanse atleet gaf aan dat de afstand om af te reizen wel een rol speelt. Wij weten dat ticketkosten ook een belangrijke factor zijn voor afvaardiging van atleten. De SAB was deels verantwoordelijk voor de accommodatie van de buitenlandse ‘elite groep’.

Op de uitslaglijst prijkten uiteindelijk 82 namen van deelnemers die over de mat met tijdmeting gingen. 24 vrouwen en 58 mannen. Dat betekent dat enkelen óf niet verschenen aan de start óf de eindstreep niet gehaald hadden. Te verwachten was dat de professionele atleten beter zouden scoren en dat was ook te zien. Ook al was er bijna geen sprake van publiek om het te zien. De Peruaanse dames, in de leeftijd van 22-31 jaar, zetten een tijd neer sneller dan menige heer. Het is vermeldenswaard dat de Fransman Ruben Lindongo binnen de top 5 eindigde. Ook de Française Codruta Fatila was de eerste vrouw die de finish haalde na de Peruaanse dames met een tijd van 1:40:11. Jammer was het dat er onvoldoende zoete drank was na de finish. Het duurde ook lang voordat de prijsuitreiking plaatsvond en daarvoor bood men wel zijn verontschuldigingen aan.

De nummers één uit het elite-klassement dames respectievelijk heren, Lizaida Valvidia Magariño (22) en Jose Luis Rojas Ramos (26) hadden als enige opmerking dat het warme weer even wennen was. Voor Irene Tijndal, de eerste ingezetene bij de dames en Feliksdal bij de heren, zal dat minder gespeeld hebben. De jeugdige Guyanese McCoy deed voor het eerst een halve marathon en haakte al bij km 10 af vanwege vermoeidheid. Volgens haar landgenoot Thomas werd zij op het laatst pas toegevoegd voor deelname vanwege uitval van een andere atleet. Voor meerderen was het een primeur en uiteindelijk was het geheel goed afgelopen. Met deelnemers van 17-63 jaar mag de organisatie terugblikken op een vrij goed georganiseerd kampioenschap. Suriname is in ieder geval blij geweest met deze primeur.

Tanya Frijmersum

Monday 22 April
Sunday 21 April
Saturday 20 April