Brunswijk: 'Ik maak mij zorgen over besluit president'
07 Aug, 02:27
foto
ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk


Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, maakt zich zorgen over dat de keuze van president Desi Bouterse voor Albert Aboikoni - als granman van de Saramaccaanse stam - niet op basis van compromis is gebeurd. De politicus zegt in gesprek met Starnieuws dat in elk geval de groep-Amina zich niet zal neerleggen bij de beslissing. "Ook al is er nu een granman aangewezen, maar er is geen oplossing gekomen in het slepende conflict. Als een groep lacht en een andere groep boos is, is de zaak niet opgelost," stelt Brunswijk.

Nadat het besluit van de president is meegedeeld aan de dignitarissen en de verschillende groepen, is er vanuit de lo's die voor Naze Amina hebben gekozen als granman, contact gemaakt met Brunswijk. "De mensen zijn ontevreden, want het gaat niet om een besluit van de twaalf lo's. De krutu ging juist de andere richting op. De president heeft de keuze gemaakt voor Albert Aboikoni, maar hij heeft geen Salomons oordeel geveld," zegt Brunswijk.

De ABOP-leider merkt op dat een oplossing zou zijn gevonden als de andere partijen zich zouden neerleggen bij het besluit van het staatshoofd. Een granman wordt via de traditie van de stam benoemd, benadrukt Brunswijk. "Een grootopperhoofd is voor het leven. Er kan geen sprake zijn van een roulerend granmanschap. Dat is ongekend binnen de cultuur van de stam," stelt Brunswijk.

De politicus hoopt dat de president toch nog in staat is om de zaak naar tevredenheid op te lossen. "Er is nu formeel een granman, maar het is zorgwekkend dat er verzet hiertegen is. Ik heb niets tegen Albert Aboikoni, maar het zou beter zijn geweest als partijen eens waren met de benoeming," beklemtoont Brunswijk. Hij vindt de situatie zorgelijk, want het benoemen van een granman heeft te maken met het besluit van de families en de traditie. "Het gaat niet om het benoemen van een minister of districtscommissaris," onderstreept de ABOP-topman.

Monday 18 February
Sunday 17 February
Saturday 16 February