Moestadja: Monument van stichting Jamu; niet van PL
07 Aug, 06:48
foto
Soewarto Moestadja tijdens een kranslegging bij het monument van de Javaanse Immigratie te Mariënburg. (Foto: archief stichting Jamu)


Soewarto Moestadja, voorzitter van stichting Jamu, zegt dat het monument Javaanse Immigratie te Mariënburg in het district Commewijne een geschenk is van de Stichting Jamu. Het monument is in 2010 aangeboden aan de Surinaamse samenleving. Moestadja weerspreekt berichten in de media als zou het monument zijn bekostigd door de politieke partij Pertjajah Luhur (PL).

De stichting zegt in een persbericht dat het monument gefinancierd is door de stichting met ondersteuning van Saimin Redjosentono van Ibocci, Amin Abas van Lincoln Concern en de uitgeverij Hebri BV in Nederland. In het bestuur van de stichting Jamu hebben verder zitting: Rowan Noredjo, Sai Pawiroredjo, en Jo Moestadja als projectdrager.

PL-voorzitter Paul Somohardjo om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat hij niet van plan is om Moestadja aan te vallen of met hem in discussie te treden over wie wel of niet heeft betaald. “We laten alles aan de Almachtige over. Ik begrijp wel dat wiens brood men eet, diens taal men spreekt. En dat als Moestadja niet zegt wat de NDP wil, hij gereshuffled wordt. Wij weten dat wij als PL een bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming van het monument, en niet weinig ook. Daar was wijlen Michel Sjak Shie getuige van. En dat het monument in 2010 is geplaatst, zegt toch alles al? Want toen waren Moestadja en de overige leden van de stichting allemaal lid van de PL”, brengt Somohardjo in herinnering.

Stichting Jamu roept de samenleving op om vrij gebruik te maken van het monument voor ceremoniële plechtigheden in verband met 128 jaar Javaanse Immigratie. "Het monument herinnert ons aan het feit, dat de eerste Javaanse contractarbeiders uit Java, Indonesië, in 1890 op de plantage Mariënburg hebben gediend. Het monument is een ontwerp van de kunstenaar John Djojo," deelt de stichting mee.


Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April