VS hernieuwt sancties tegen Iran
07 Aug, 05:53
foto
President Donald Trump zegt dat het nucleair akkoord 'een vreselijke eenzijdige deal' was. (Foto: Reuters)


President Donald Trump zegt dat hij de sancties die opnieuw op Iran worden ingesteld, volledig ten uitvoer zal leggen nu de Verenigde Staten (VS) zich heeft teruggetrokken uit een nucleaire deal uit 2015. De maatregelen gericht op de Iraanse automobielsector en zijn handel in goud en andere belangrijke metalen, worden vanaf vandaag van kracht.

Trump gelooft dat de economische druk Iran zal dwingen om akkoord te gaan met een nieuwe deal en het zijn "kwaadaardige" activiteiten zal beëindigen. De Iraanse president Hassan Rouhani zei dat de stap "psychologische oorlogsvoering" was. Reagerend op de Iraanse staatstelevisie, verwierp Rouhani het idee van last-minute gesprekken. "We zijn altijd voorstander van diplomatie en gesprekken ... maar gesprekken hebben eerlijkheid nodig", zei hij.

Trump waarschuwde dat personen of entiteiten die de sancties overtreden, "ernstige gevolgen" riskeren. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland - die ook partij waren bij het akkoord van 2015, samen met Rusland en China - hebben "diepe spijt betuigd" over de stap van de VS. Ze hebben beloofd zich aan hun verplichtingen onder de deal te houden. Iran heeft gezegd dat het dit ook zal doen als het de economische voordelen blijft ontvangen.

Het akkoord zag Iran zijn controversiële nucleaire activiteiten beperken in ruil voor verlichting van sancties. De voormalige Amerikaanse president Barack Obama benadrukte dat het akkoord zou voorkomen dat Iran kernwapens zou ontwikkelen en dat de wereld daardoor veiliger zou worden. Maar Trump zei dat het een "vreselijke, eenzijdige deal" was.

Hij verklaarde dat zijn zogenaamde "sunset-clausules" - waaronder de grenzen van het nucleaire programma van Iran zullen vervallen - onaanvaardbaar waren; dat het niet te maken had met het programma voor ballistische raketten van Iran; en dat het er niet in is geslaagd het "kwaadaardige gedrag" van Iran in de buurlanden, waaronder Syrië en Jemen, te stoppen.

Een door Trump ondertekende executoriale order zei dat de sancties vanaf middernacht opnieuw van kracht worden. Onder de strafmaatregelen vallen de aankoop of verwerving van Amerikaanse bankbiljetten door de Iraanse overheid; de handel in goud en andere edele metalen in Iran; Grafiet, aluminium, staal, steenkool en software die wordt gebruikt in industriële processen; Transacties met betrekking tot de Iraanse rial; Activiteiten met betrekking tot de uitgifte van staatsschuld door Iran en de automobielsector in Iran.

Op 5 november worden potentieel meer schadelijke sancties opnieuw ingesteld op: De Iraanse havenoperatoren en de sectoren energie, scheepvaart en scheepsbouw; Iraanse aardolie-gerelateerde transacties en transacties door buitenlandse financiële instellingen met de Central Bank van Iran.

"Ik ben blij dat veel internationale bedrijven hebben aangekondigd om de Iraanse markt te verlaten, en verschillende landen hebben aangegeven dat ze de import van Iraanse ruwe olie zullen verminderen of beëindigen," zei de president in een verklaring. "We dringen er bij alle landen op aan om dergelijke stappen te nemen om duidelijk te maken dat het Iraanse regime voor een keuze staat: verander het dreigende, destabiliserende gedrag en re-integreer met de wereldeconomie, of ga verder op een pad van economisch isolement."

Er was geen onmiddellijke reactie van Iran, maar de minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, zei eerder dat de VS "geïsoleerd" was. Hij voegde eraan toe dat het moeilijk was om je voor te stellen om te onderhandelen met iemand die een overeenkomst waar zo lang over is gedaan om te bereiken, had verscheurd. 'Wie kan geloven dat Trump praatjes serieus neemt?' vroeg hij.

De Britse, Franse en Duitse ministers van Buitenlandse Zaken hebben een gezamenlijke verklaring afgegeven bij de hoofdcommissaris van het buitenlands beleid van de Europese Unie, die zei dat de nucleaire deal werkte en "cruciaal" was voor de wereldwijde veiligheid. Ze onthulden ook een "blokkeer statuut" dat Europese bedrijven die zaken doen met Iran zal beschermen tegen de gevolgen van Amerikaanse sancties.

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April