Sankar Sing-Parbhoe 2 x 'doksa-kampioen'
06 Aug 2018, 22:47
foto
Winnaar Premila Sankar Sing-Parbhoe met zoon Rajiv.


De Indian Curry Club onder leiding en coördinatie van de gebroeders Lachman heeft op het Milan Summer Festival te Den Haag weer de jaarlijkse doksa cook-out gehouden. Op zaterdag namen volgens traditie de vijf Nederlandse 'doksa-experts' het tegen elkaar op. De winnaar mocht zondag Nederland vertegenwoordigen in de internationale cook-out.

De doksa cook-out had dit jaar een zeer verrassende uitkomst. Eerst versloeg zij haar nationale concurrenten uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Almere. Met een score van 121 punten koos de jury onder voorzitterschap van Stanley Ramkhelawan haar tot doksa-kampioen Nederland. In de internationale doksa cook-out zondag werd dezelfde kandidaat met 122 punten tot winnaar uitgeroepen. Daarin nam zij het op tegen koks uit Suriname, Guyana, Trinidad en India. Tot doksa-kampioen 2018 van de Indian Curry Club is uitgeroepen Premila Sankar Sing-Parbhoe uit Utrecht. Zij kreeg samen met haar zoon Rajiv Sankar Sing de winnende awards van de Indian Curry Club. Rajiv is in het dagelijks leven uitbater van Jive's Delivery in Utrecht.

Jury
De Indian Curry Club neemt de doksa cook-out zeer serieus. Voor de nationale en internationale competitie waren twee verschillende jury-teams samengesteld. Elk jurylid moest individueel de vijf kandidaten beoordelen op criteria: Smaak, Malsheid, Vettigheid, Pittigheid, Kleur en Presentatie. De proefschalen werden met een nummer voorgelegd aan de juryleden. Deze wisten dus niet van welke kandidaat de doksa afkomstig was. Tijdens het proeven en het scoren was het de juryleden ten strengste verboden met elkaar te overleggen.

De startsituatie was voor alle kandidaten identiek. De doksa was afkomstig van één en dezelfde poelier. Het fijnsnijden, wassen en de keuze van de ingrediënten alsook de pan waarin de doksa werd bereid was de persoonlijke 'touch' van de kok zelf.

Doksa traditie
Antillianen hebben een voorkeur voor geitenvlees; Turken en Marokkanen voor lam. Hindostanen echter hebben geen 'vier-voeter' maar doksa als delicatesse. Geen enkel feest of samenzijn is compleet zonder dat een lekkere doksa wordt voorgeschoteld.

Het houden van kippen en doksa's gaat ver terug in de tijd. Als kleinlandbouwers op het platteland was zelfvoorziening voor Hindostanen van levensbelang. Daarbij hoorde ook het houden van pluimvee. En voor menig familiefeest werden een paar kippen of doksa's letterlijk de keel doorgesneden. Bij het bereiden van de doksa is de kerrie/massala cruciaal. De kampioen van 2018 zegt hierover het volgende: "De kerrie heeft een lange reis gemaakt, via onze voorouders van India naar Suriname en vervolgens naar Nederland. Het is gaandeweg qua smaak verfijnd en met de laatste verbeteringen ook voor de gemiddelde Nederlander geschikt…de combinatie van de ingrediënten – tjatnie massala, djira, hardi, zwarte en witte peper - en de wijze van opbakken met uien, knoflook in de juiste hoeveelheid olie heeft tot de uiteindelijke smaak van de doksa geleid".

Sankar Sing-Parbhoe is trots en dankbaar tegelijk om samen met haar zoon Rajiv mee te doen aan de doksa cook-out. Samen koken met je kinderen wil zij eenieder aanraden. "Je ziet niet alleen het resultaat van je opvoeding terug – zijn ze ordentelijk, doen ze de dingen in de juiste volgorde, ruimen ze op, doen zij de dingen met liefde – maar bespreekt ook wat hun bezighoudt, wat bijdraagt aan de onderlinge verstandhouding".

Een bekend oud-politicus heeft enkele jaren geleden drie D's geïntroduceerd om de 'Hindostaan in Den Haag' te typeren. Het waren Daroe, Doksa en Dansi. Die typering was bedoeld als een wake-up call om de verantwoordelijkheid voor gezin en gemeenschap niet te verwaarlozen. We kunnen nu vaststellen dat de 2e en 3e generatie succesvol participeert in verschillende sectoren van de Nederlandse samenleving. In de medische sector, de advocatuur, accountancy, IT, consultancy en de overheidssector. En niet te vergeten als ondernemer in de reisbranche, detail- en groothandel en de evenementen industrie. De doksa is met deze succesvolle participatie min of meer meegegroeid, want het is nog steeds een vast onderdeel van de voedingsgewoonte en een niet te missen onderdeel van het Milan Summer Festival.

Drukst bezochte Milan
Het was dit jaar de 34e editie van het Milan Summer Festival. Dat het echt zomer was, was ook te zien aan de vele korte rokjes en korte broeken. Want met gemiddelde temperaturen van 30 graden Celsius was dat de beste 'dresscode' voor het Milan Summer Festival. Met een geschat bezoekersaantal van meer dan 30 duizend over drie dagen en totaal 74 kraampjes was het dit jaar het drukst bezochte Milan Summer Festival. Het Milan Plaza en vele optredens op het hoofd podium van diverse top formaties, Dj’s en befaamde artiesten onder wie Nisha Madaran gaf het programma een zeer gevarieerd karakter. Met een kermis voor de allerkleinsten, een gezondheidsplein voor een snelle check-up en een Parvasi/Immigratie paviljoen had het festival dit jaar een compleet aanbod voor de diversiteit aan bezoekers.

Het zonnige weer en de brede smile op het gezicht van jong en oud, de vele meet & greets met familie, vrienden en oude liefdes en een keur aan exotische gerechten maakten de sfeer compleet. Het festivalterrein was één grote kauwende en slurpende mensenmassa. Van bierdrinkende jongeren, dawet- en schaafijs slurpende gezinnen, gevulde bara's tot saté happende Hollanders, van nasi, bami en roti etende 'high society figuren' tot de bakjes fruit etende dames met een grote hoed op om vooral de lagen make up te beschermen.
Milan 2018 was weer een aangenaam tijdverdrijf.

Stanley Ramkhelawan
Hij schrijft over de Surinaamse diaspora in Nederland.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April