Column: Politieke borrelpraat # 419
05 Aug 2018, 22:43
foto


“Zo, zijn we intussen goed geïnformeerd over de deal met de Alcoa?”
“Ja, heel goed, heel gedegen, heel diepzinnig, heel transparant, heel uitgebreid, heel duidelijk.”
“Inderdaad, dat ging zo: ‘ja, voorzitter, even kijken in welke map ik de gevraagde info heb liggen, ja wachte, hier, o jeetje, die info staat in het Engels en omdat jullie die taal niet machtig zijn, zal ik het in een nog machtigere taal laten vertalen, daar heb ik twee weken voor nodig en zo heb ik wat uitstel van kletsie-pletsie-tijd gecreëerd.”
“Je komt nogal ironisch over.”
“Word jij dat niet van de wijze waarop er een loopje wordt genomen met de meerderheid van die jaknikkersclub, DMA, oftewel De Machteloze As-sem-lee?”
“Ach kom, jij weer met je negativisme; jij zal pas positief praten als je de macht in handen hebt. Tot dan kraak je alles van anderen af. Denk je dat jij het beter zal doen?”
“Maar die dam komt al in 2019 in onze handen.”
“Ha, ha, mi lob’a: ‘onze’. Me neus ‘onze’. Denk je dat wij, the working class people, dan minder voor elektra zullen betalen? Boi, begin liever zonnepanelen op je dak te zetten, zoals die bakra’s intussen doen.”
“Klopt! Wij slapen weer eens met onze dozijn-plus nationale vrije dagen, en als we uit onze zoete dromen wakker schrikken, kunnen we niets anders doen dan chagrijnig klagen.”
“Maar intussen heeft de Noordzee via het Rechtshulpverdrag aan onze PeeGee om info gevraagd over degenen van wie die 19,5 miljoen euro zoal is en hoe ze aan dat geld zijn gekomen.”
“Natuurlijk zal die weledele PeeGee alle mogelijkheden uit de juridische trucjesdoos moeten halen om het geven van die info óf naar oneindig uit te stellen óf maar deels te geven.”
“Ja, want die Foefwoefwafdraad heeft al gezegd dat die bakra’s alles willen weten.”
“En is die 4 miljoen euro van de Republic Bank intussen al vrijgegeven of volgt daarvan over enkele weken ook een rechtshulpverdrag?”
“Maar die studenten hebben gelijk om een petitie tegen die verhoging van dat inschrijfgeld voor alle schooltypen in te dienen. Onderwijs moet bereikbaar voor elke Surinamer blijven.”
“Groot gelijk hebben zij, inderdaad, maar om bereikbaar te zijn voor een ieder, moet er dan wel sprake zijn van onderwijs.”
“Wat bedoel je nou?”
“Mi e taki: als je zegt dat bijvoorbeeld het busvervoer beschikbaar moet zijn, moeten er wel bussen in rijdende staat zijn. Anders heb je passagiers en geen bussen, of bussen die op drie wielen rijden met chauffeurs die met hun bus vol schoolkinderen uit de bocht vliegen, natuurlijk met maar 40 km per uur, en die dan een sloot omploegen, omdat hun stuurbal uit zijn housing vloog.”
“Dus ergens moet voor dat ding betaald worden, anders gaat dat ding ten onder.”
“Maar als Lanti niet meer alles voor dat ding kan betalen, dan moeten de gebruikers van dat ding ook een beetje voor dat ding gaan betalen, ja tok?”
“Klopt, dat geldt al voor het radiologisch onderzoek, nu voor het onderwijs, en straks ook voor het doktersbezoek, bij het afhalen van medicijnen, voor het busvervoer en ga zo voort.”
“Winti wai, wi o pai.”
“Ja, wij zullen zonder gelach weer eens het gelag moeten betalen.”
“Helaas, ook ik als gepensioneerde leerkracht.”
“Tja, jij bent geen ex-ziekenhuisdirecteur die 5000 euro per maand verdient plus nog drie dagen per week een riant euro-consult opstrijkt. Je bent maar een gewone ex-onderwijsboer, een lesboer, die het na 40 dienstjaren in stad, district en binnenland moet boeren met een geboerd pensioentje van omgerekend nog geen 200 euro per maand. Wat boer jij het toch goed, man. Je bent echt een boer Koekeloer.”
“Ik word hier niet goed van, ik word duizelig, ik word draaierig, ik word onwel, ik word ziek.”
“Dan ga je maar met ziekteverlof, net als onze mini-ster Benzhopop.”
“Hé, ja, daar zeg je wat, die heeft zich danig in een personeelskwestie verfrommeld . Een vijftal gespecialiseerde militairen die de laan moesten uitmarcheren en naar de goudvelden moesten afmarcheren, hebben dat geweigerd.”
“En toen klaagden zij die Benzklop aan en loopt er een soort rechtszaak tegen die minister.”
“En voor de goede orde in de horde zei Baas die morde en porde: ‘Blijf thuis voor minder ruis, want het is niet pluis in het defensiehuis, want in dat woud met al dat hout speelt vooral dat goud. Say it loud: I’m gold and I’am proud.”
“Dat ding van het gebruiken van militairen op de goudvelden komt een kleine kliek ten goede, helaas niet de grote massa die met armzalige pensioentjes en subsidies zoetgehouden wordt.”
“En wat vinden jullie van het verdoezelen van de waarheid rond het afblazen van de bauxietovereenkomst met de Alcoa/BHP Billiton door het plotseling opstappen van BHP?”
“Voor we verder gaan, waar komt die combinatienaam vandaan?”
“BHP is van huis uit een Australisch mijnbedrijf, de Broken Hill Proprietary company, dat ook in aardolie ging en in 2001 fuseerde met het Engels-Nederlands mijnbedrijf Billiton, dat oorspronkelijk begon op het eilandje Billiton in het toen Nederlandsch Oost-Indië, nu Indonesië.”
“Soortoe verdoezelen van de waarheid? Mijn erevoorzitter heeft het duidelijk gezegd: alles was in kannen en kruiken rond West-Suriname, BHP had zelfs een miljoenen kostende milieu-effectenstudie afgerond en de prijs was vastgesteld op 7 US dollar per metrieke ton Bakhuisbauxiet.”
“Ja, dat klopt allemaal, maar die verdoezeling komt nu: zogenaamd moest het akkoord eerst naar DNA om tot wet te worden verheven, maar toen kwam de wisseling van de wacht en die zaak is toen op een laag pitje gezet.”
“Maar dat is toch de waarheid?”
“Jawel, maar er ontbreekt een cruciaal hoofdstuk in het verhaal van je erevoorzitter.”
“En wat zou mijn Ronald dan overgeslagen hebben?”
“Dat BHP-Billiton net vóór het tekenen van die ‘in kannen en kruiken-overeenkomst’ met de regering Venetiaan de onderhandelingen afbrak. Dat stuk is overgeslagen.”
“En waarom heeft BHP de onderhandelingen zo op het laatst afgebroken?”
“Onze onderhandelaars waren niet tevreden met die 7 US$, dat vond ook de vakbond een uitverkoop van onze bodemschatten, dus er werd achter de rug van BHP om onderhandeld met de Chinezen om meer te krijgen. Echt ‘narrowmindende’ dorpshebzucht. Toen BHP dát hoorde, terecht den man wraak. Ik bedoel: we zijn al verloofd, en net als we gaan trouwen, hoor ik dat je met een ander schatje scharrelt om misschien met haar in zee te gaan? Nee, dat doe je me niet aan.”
“En wat was BHP niet lang daarna blij dat ze niet getekend hadden, want die crisis door het omvallen van de Lehman Brothers Bank in september 2008 bleek wereldwijde gevolgen te hebben. Als BHP getekend had, zouden ze toch verder moeten gaan met West-Suriname of het contract duur afkopen. Weer een gemiste kans voor ons als land.”
“Jaaaah, en toen heeft diezelfde minister Greg, weer eens hoogstwaarschijnlijk in opdracht van ‘zijn baas’, stoer gezegd dat de overheid die 45% aandelen van BHP in de verouderde raffinaderij te Paranam zou overnemen en met andere belangstellenden zou gaan onderhandelen over de bauxietvoorkomens in Bakhuis.”
“En zonder BHP was het voor de Alcoa niet meer interessant om de bauxietreserves in West-Suriname te exploiteren.”
“Dus het is niet waar dat door treuzelen van de nieuwe machthebbers na 2010 deze zaak van BHP in West-Suriname niet meer is doorgegaan en daardoor de Alcoa in 2015 besloot te vertrekken?”
“Ga je jongste geschiedenis maar na, dan zal je dat zien. Kijk vooral goed wanneer BHP-Billiton de onderhandelingen met de regering Venetiaan over West-Suriname heeft afgebroken en heeft gezegd in 2010 na bijkans 70 jaar uit Suriname te zullen vertrekken.”
“Tja, dat weet ik niet meer zo uit m’n hoofd. Ik weet wel dat dat vertrek van BHP-Billiton een groot drama voor vele Billiton-arbeiders en contractors in West-Suriname was.”
“Wel, BHP deed deze mededeling in oktober 2008, twee jaren vóór de verkiezingen. Maar jullie lezen niet en daarom vergeten jullie snel en daarom kunnen gewiekste politici jullie steeds hun verdraaide en of onvolledige waarheid voor ogen houden, die jullie maar voor zoete koek slikken. Babbel maar voort, leeslui publiek.”
“Mijn hemel, ik word hier goed misselijk van en wil kotsen. Snel een borrel om die braaksmaak weg te spoelen. Ik zeg geen proost hierop.”
“Wij ook niet. Want ook het ware verhaal waarom de Alcoa besloot om de bauxietmijn in Nassau niet in productie te brengen, is een nog mooiere gemiste kans. Geen proost hierop.”

Rappa

Monday 23 September
Sunday 22 September
Saturday 21 September