NDP en de gotong rojong
03 Aug 2018, 10:36
foto
NDP-jongeren bezig met de schoonmaak van het monument van de Javaanse Immigratie.


(Ingezonden)

Recent las ik hoeveel politieke partijen van plan zijn om voor 9 augustus, “Dag der Javaanse immigratie”, activiteiten te organiseren in het district Commewijne en vooral te Mariënburg. Ook mijn partij, de Nationale Democratische Partij, is van plan dat te doen. Terecht ook, want het zal 128 jaren geleden zijn dat onze Javaanse broeders en zusters in Suriname aankwamen.

Suriname zou Suriname niet zijn zonder deze groep. Haar bijdrage aan de ontwikkeling van dit land is evenveel geweest als de bijdrage van alle andere groepen. Vandaag de dag is vooral het Javaans eten een geïntegreerd deel geworden in het leven van alle Surinamers, maar wat ik mooi vind en nog recent heb ervaren, is de gotong rojong. Ik denk dat alle Surinamers weten wat gotong rojong is of betekent, maar als je in een Javaanse buurt en zeker op Mariënburg en omgeving woont, dan weet je niet alleen wat het betekent maar ook hoe het werkt.

Het mooie van gotong rojong is dat eenieder van de woongemeenschap bij verschillende aangelegenheden meehelpt zonder enige dwang of verplichting. Het is vanuit deze gedachte dat wij jongeren van NDP-Commewijne het initiatief hebben genomen om het monument van de Javaanse immigratie een verfbeurt te geven. Op zich niets bijzonders, maar het uitzonderlijke hiervan is dat het deze keer vanuit het initiatief van de Hindostaanse broeders en zusters van de partij kwam. De Javaanse broeders en zusters zijn komen meehelpen.

Ja, dat doet mij wel goed en dat is wel uniek. Uniek, omdat je dit bij geen enkele andere partij in dit land hebt. 9 augustus is een belangrijke dag voor onze Javaanse broeders en zusters in het bijzonder, maar voor alle Surinamers in het algemeen. Waarom zouden dan wij jongeren van NDP-Commewijne niet meehelpen om deze dag tot een heel speciale te maken. En als wij allemaal zoveel van het Javaans eten houden en dat ons eigen kunnen maken, waarom niet de gotong rojong.

De gotong rojong zou tal van problemen in vele buurten kunnen oplossen. Het sociale karakter ervan heeft de kracht om het denken, doen en laten van hele gemeenschappen te veranderen. Wij jongeren van NDP-Commewijne pleiten dan ook ervoor dat de gotong rojong niet alleen binnen de partij maar landelijk overgenomen wordt. Het brengt alleen goeds met zich mee.

En misschien dat we de minister van Buitenlandse Zaken van Nederland ook een keer kunnen uitnodigen om hem te laten zien hoe Surinamers het samen doen. Het zou zeker ook goed zijn voor zijn mentale bevrijding. We hebben de gotong rojong-gedachte in elk geval als zeer vruchtbaar ervaren.

Op 9 augustus kunnen nu alle Surinamers genieten van het mooi geverfde en opgefriste monument. De jongeren van NDP-Commewijne kunnen dan trots zijn op het resultaat en de bijdrage die zij hebben mogen leveren. Dit alles in het kader van de gotong rojong.

Rajiv Ramsahai
(DNA-lid NDP fractie, voorzitter NDP Jongeren Commewijne)
Advertenties