Mungra: Geschiedenis slachting Mariënburg herschrijven
31 Jul 2018, 17:37
foto
Bij het monument van de Gevallen Helden 1902 wordt er gebeden voor de zielenrust van de 16 slachtoffers. Zij zijn doodgeschoten en hun lichamen werden verminkt.


De Stichting Gevallen Helden 1902 heeft maandag het feit herdacht dat 116 jaar geleden bij de opstand van immigrantenarbeiders die opkwamen tegen zeer lage lonen, onderdrukking en vernederingen, 16 mensen op meedogenloze wijze werden doodgeschoten. Hierna werden hun lijken op gruwelijke wijze verminkt met een bijtende stof en op een tot nu toe onbekende plek in een massagraf gedumpt.

Voorzitter van de stichting, Dharm Mungra, merkte op dat de regering zich dient te houden aan haar toezeggingen om de geschiedenis op dit stuk te herschrijven. Mensen die in verzet kwamen tegen onderdrukking en uitbuiting worden als misdadigers aangeduid. Mungra deelde mee dat zijn organisatie bezig is met een ander monument ter plaatse waarbij het tafereel van de massaslachting in reliëf op een betonplaat zal worden afgebeeld. Het platform is al gebouwd maar voor de realisatie van het reliëf wordt nog gezocht naar donaties en bijdragen uit de samenleving aangezien noch op de overheid, de Indiase ambassade of andere organisaties kan worden gerekend.

Bij deze herdenking werden kransen en bloemen bij het monument op het Plein van 30 juli 1902 te Mariënburg gelegd, voorafgegaan door gebeden van diverse geestelijken en enkele culturele voordrachten. Ook waren er enkele toespraken van ex-vicepresident, Ramdien Sardjoe, Assembleelid Dew Sharman, districtscommissaris van Commewijne Adjaikoemar Kali en Shabier Ishaak.

Ook het publiek heeft bloemen en kransen gelegd, terwijl dia's werden aangestoken.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April