Santokhi: Confidentialiteit ondergeschikt aan landsbelang
29 Jul 2018, 06:29
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi


VHP-voorzitter Chan Santokhi vindt dat president Desi Bouterse antwoord moet geven op vragen die gesteld zijn over de onderhandelingen met Alcoa. Bouterse heeft aan De Nationale Assemblee meegedeeld dat een confidentialiteitsovereenkomst is gesloten tussen de Staat Suriname en Alcoa. Vertrouwelijke informatie en documentatie kunnen nog niet worden prijsgegeven.

"Confidentialiteit moet ondergeschikt zijn aan landsbelang en mag niet in strijd zijn nationale wetten. In een rechtsstaat behoort alles conform wet en recht te geschieden. En de handelingen van de regering en de Alcoa zijn in strijd met de 'Brokopondo overeenkomst', die nog steeds een geldende wet is. De confidentialiteit mag niet in strijd de 'algemene beginselen van behoorlijk bestuur', hetgeen inhoudt dat de regering en de Alcoa onder ander transparant, en zorgvuldig moeten zijn," zegt Santokhi om een reactie gevraagd aan Starnieuws.

De politicus benadrukt dat de regering in nationaal belang moet handelen. En tot nog toe overheerst het gevoel in de samenleving dat de regering zich niet nationaal opstelt en dat het groepsbelang boven het nationaal belang prevaleert. "Kortom we eisen van de regering om zich nationaal op te stellen, het volksbelang te dienen en zich te houden aan de regels van wet, recht en behoorlijk bestuur. We eisen van Suralco zich te houden aan de wetten van het land, aan 'rules of corporate governance' en internationale regels die gelden over opruimen van afvalstoffen, die schadelijk zijn voor het milieu. Maar ook dat zij na 100 jaren verrijkt te hebben ten koste van het Surinaamse volk, zich verantwoordelijk op te stellen naar Suriname en het volk," benadrukt de VHP-leider.

De VHP is voorstander van behoud van de bauxietsector en zal alles doen om na 2020 deze sector te ontwikkelen voor aluminium industrie en voor 'resourced based industry' op basis van joint investeringen. "Er zijn nu al investeerders met een project dossier hoe de 'red mud' aan te wenden voor productie van materialen voor de infrastructuur en de bouwsector, maar de regering negeert deze investeerders," zegt Santokhi.

De vragen die de VHP-fractie heeft gesteld aan de regering, kunt u hier downloaden.
pdf-icon.gif Vragen_VHP_aan_de_president.pdf                
Advertenties