PALU: Regering wist elk moment over handelingen Alcoa
23 Jul 2018, 04:38
foto
Suralco-plant te Paranam. De plannen voor de ontmanteling van de Suralco-raffinaderij zijn grondig en zorgvuldig ontwikkeld volgens de juiste veiligheids- en milieustandaarden, zegt Suralco. (Beeld: Leroy Troon)


In het persbericht van de Alcoa over de ontmanteling van de Suralco raffinaderij geeft de multinational aan dat haar acties zijn beoordeeld en geaccordeerd door de Surinaamse regering. Dat wil zeggen dat de regering op elk moment op de hoogte was en is van de handelingen van de Alcoa/Suralco, concludeert Jim Hok, voorzitter van de PALU. "De PALU neemt nadrukkelijk afstand van het beleid van de regering voor wat betreft de afwikkeling van de Brokopondo Overeenkomst. Dit is beslist niet de manier om het Surinaamse belang te dienen," zegt de topman van PALU.

In een eerste reactie op deze statement van de Alcoa aan Starnieuws, wenst de PALU op te merken "dat dit ons terugvoert naar de opmerking van onze president: “Alcoa/Suralco is geen bacovenwinkel”, toen hem gevraagd werd of hij ervan op de hoogte was dat het bedrijf was begonnen met de ontmanteling van de plant te Paranam. Hij heeft met deze statement van de Alcoa helemaal gelijk gekregen. Het is niet Alcoa die een bacovenwinkel draait. Wij zijn het, Suriname, wij draaien ons land als een bacovenwinkel," merkt Hok op.

Alcoa weet bliksemgoed waar haar belang ligt en wat voor afspraken zij moet maken om het belang gediend te krijgen, merkt Hok op. En daar letten multinationals nauwkeurig op. "Daarentegen weten wij, Suriname, niet hoe ons nationaal belang eruit ziet of we laten dat misschien te gemakkelijk verdringen door andere belangen. Daarom ziet ons beleid er ook uit als het draaien van een bacovenwinkel, terwijl wij ons intussen internationaal belachelijk maken en ons nationaal belang teniet laten doen", stelt de politicus.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April