Simons: Nederland kan niet aangeven wat fout is
22 Jul 2018, 18:44
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons die ook ondervoorzitter is van de NDP, geeft verslag van de aanhouding van de geldverzendingen door Nederland. (Foto: Leroy Troon)


NDP-ondervoorzitter tevens Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft op een partijvergadering in Ocer vrijdag informatie verstrekt over de uitleg van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën over geldverzendingen via Nederland. "Holland kan niet aangeven, fu san ede den hor'a moni". Er is een lijst van 40 punten over geldverzendingen, maar Nederland kan niet aangeven op grond van welke punten dat geld wordt vastgehouden, heeft Hoedraad De Nationale Assemblee voorgehouden.


Aan Nederland is aangegeven om via het rechtshulpverdrag aan het Openbaar Ministerie in Suriname informatie te vragen. Nederland kan niet via de particuliere banken individueel informatie over rekeninghouders vragen. Nagegaan moet worden of Suriname een fout heeft gemaakt en wat deze is. "Als er een boete moet worden betaald, dan moet dat gebeuren, maar als er niets fout is, no hori mi moni", vatte Simons de uitleg van Hoefdraad samen. Er is nog geen rechtshulpverzoek ingediend door Nederland om meer informatie te krijgen over de geldverzendingen.

Eerder was ook een geldverzending via Centrale Bank van Suriname aangehouden. Nadat er informatie is verstrekt, is het geld vrijgekomen. Bij de verscheping van 19,5 miljoen euro heeft Nederland het geld niet vrijgegeven. Ook is 4 miljoen euro van de Republic Bank vast in Nederland. De geheimhouding van de vergadering die donderdag gehouden is in comité-generaal is opgegeven omdat er geen namen van mensen zijn genoemd en de informatie van dien aard was, dat deze gedeeld kan worden met het publiek, legde Simons uit.
Advertenties