Rusland: Niet Suralco maar regering moet informatie geven
23 Jul 2018, 00:00
foto
NPS-topman Gregory Rusland.


De verklaring van de Suralco over haar uitdrukkelijke goedkeuring door de regering van Suriname over onder andere de ontmanteling van de raffinaderij te Paranam, geeft weer aan dat de regering geen invulling geeft aan de verplichtingen richting De Nationale Assemblee (DNA). "Jammer dat de Suralco weer een dergelijke verklaring geeft, terwijl wij die informatie als samenleving van de regering zouden moeten krijgen," zegt NPS-voorzitter tevens fractieleider om een reactie gevraagd aan Starnieuws.

Nadat de president heeft aangegeven in 2015 dat de Memorandum of Understanding (MoU) met de Suralco niet meer zou gelden, is vaker de belofte gedaan om DNA te betrekken bij de ontwikkelingen rond Suralco. "Echter, moeten wij nu concluderen dat wij op een punt zijn beland, waarbij je de vraag kunt stellen wat de zin is om nog te praten over de inzichten die leven in DNA sinds november 2015".

De regering is voortgegaan op basis van de door DNA afgewezen MoU, benadrukt Rusland. Recentelijk is in een conference call discussie tussen de leden van DNA met een internationale deskundige in Saoedi Arabië, aangehaald dat de raffinaderij te Paranam niet ontmanteld moet worden, omdat je daarmee je laatste troef uit handen geeft en herstel haast niet meer mogelijk is.

Het bezwaar dat de fractieleider van de NPS aanhaalt, is dat de regering toestemming heeft gegeven aan de Suralco om over te gaan tot het stopzetten van haar bauxietproductie en nu de ontmanteling van de raffinaderij. Hiermee is de basis van de Brokopondo Overeenkomst weg komen te vallen, zonder dat DNA daarin enige formele invloed op heeft gehad.

"De Nationale Assemblee zou uitdrukkelijk haar goedkeuring gegeven dienen te hebben voor de belangrijke besluiten waren genomen. Door DNA niet te betrekken en zelfs tegengestelde standpunten in te nemen en hier uitvoering aan te geven, is de positie van ons staatsbestel onder grotere druk komen te staan," voert Rusland aan.
Advertenties