Wijks en Fer van IMT hebben profcontract in Jamaica
22 Jul 2018, 14:35
foto
Jerrel Wijks en Donnegy Fer bij het afhandelen van de administratieve procedure op kantoor bij de Jamaicaan Football Federation.


De talentvolle spelers Jerrel Wijks (20) en Donnegy Fer (20) van Inter Moengo Tapoe (IMT) zijn voor twee jaren uitgeleend aan de voetbalkampioen van Jamaica Portmore United FC. Deze spelers hebben per 15 juli 2018 ook een formele prof-status verkregen. De jeugdige Damian ‘Papi’ Brunswijk (18), die eveneens voor Moengo Tapoe uitkomt, loopt twee maanden stage bij deze club. Zoals de zaken nu eruit zien zal hij ook een profcontract aangeboden krijgen.

Deze spelers zitten vanaf 10 juli in Jamaica, terwijl Brunswijk zich op 12 juli aansloot bij de club. De spelers hebben succesvol de medische keuring doorstaan. Voorts ligt het in de bedoeling dat deze spelers doorbreken op de Amerikaanse of Europese voetbalmarkt. Zowel Wijks en Fer zeggen zich goed te voelen bij de Jamaicaanse kampioen. Ze zijn goed ontvangen door de clubleiding en spelers. Het was even wennen, omdat de velden hard zijn en de lucht anders is. Ook de leef- en eet gewoontes zijn veranderd, geven ze aan. “We zijn psychisch, fysiek en vooral mentaal door onze zaakgelastigde goed voorbereid gekomen”, zegt Wijks.

Het niveau in Jamaica is stukken hoger dan in Suriname, geeft Wijks aan. "Ook het trainingspatroon en de inzet die van jou verwacht wordt, verschilt in veel opzichten. Er wordt naast het technische, tactische en inzichtelijke ook veel geconcentreerd op fysiek, kracht- en uithoudingsvermogen. Ook voor buiten het speelveld zijn er programma’s”. Portmore heeft, een paar oefenwedstrijden afgewerkt waaronder ook tegen de nationale selectie van Jamaica. Brunswijk maakte bij zijn eerste testwedstrijd een goede indruk en scoorde het enige doelpunt tegen een selectie van college spelers. Wijks en Fer hadden beiden een basisplaats. Fer gaf nog een belangrijke assist in de oefenpartij tegen de ‘Reggea Boys’.

Clubpresident Ronnie Brunswijk van Inter Moengo Tapoe praat van een heel positieve ontwikkeling voor het voetbal. "Onze jongens gaan er behalve financieel ook wat betreft hun bekwaamheid vooruit. Als wij als Surinamers het kunnen klaarspelen om twintig spelers in profcompetities over de wereld te hebben, zal dat veel uitmaken voor ons internationaal optreden," stelt hij. De samenwerking met Portmore, juicht Burnswijk toe en deze zal verder worden verdiept de komende periode. Hij meent dat "wij ons teveel concentreren op de Europese voetbalmarkt als het gaat om doorbraak van spelers. Dit, terwijl wij via Concacaf, de regionale voetbalvertegenwoordiging van de FIFA, ook heel veel kunnen bereiken."

Portmore United FC komt op 1 augustus in Concacaf League uit tegen Santos uit Costa Rica. Verwacht wordt dat de Surinaamse profs in actie komen. Iets meer dan een week later wordt de thuiswedstrijd gespeeld in Jamaica. De profcompetitie in Jamaica vangt in augustus aan.

Ala-D Media
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April