Stef Blok, Australië en de Aboriginals
22 Jul 2018, 12:32
foto


Zoals vele verontwaardigden met mij heb ik mij geërgerd aan de op 18 juli jl. bekend geworden uitspraken van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, die hij enige dagen eerder op een besloten bijeenkomst deed. Op een vraag van een der aanwezigen over Suriname reageerde de minister door te stellen dat Suriname ‘een failed state’ is en zouden de diverse bevolkingsgroepen samen met de oorspronkelijke bewoners niet in vrede naast en met elkaar leven.

Ik wil niet ingaan op deze kwetsende opmerkingen aangezien daarop reeds voldoende reacties van zowel Nederlandse als Surinaamse zijde gekomen zijn. Waarop ik wèl even de aandacht wil vestigen is zijn quasi achteloze opmerking als zouden zowel Amerika als Australië uitgesloten kunnen worden van deze ‘theorie’, ‘omdat de oorspronkelijke bewoners daar allang uitgeroeid zijn.’ In Amerika zijn daartoe inderdaad pogingen gedaan, maar eenieder weet dat er nog steeds indianen in Amerika leven en wonen.

Ook hierover blijkt de minister slecht geïnformeerd te zijn want in het geval van Australië kan ik verzekeren dat er ook daar nog steeds Aboriginals en hun talloze afstammelingen leven en wonen, die door de overige bewoners met respect worden behandeld. Mijn informatie heb ik van naaste familie die daar enige tijd woonde en van wie één er nog steeds woont en er een universitaire studie heeft afgerond. Als voorbeeld van dit respect volgt hieronder een tekst die vóór elke speech bij vergaderingen of welke officiële bijeenkomst dan ook wordt uitgesproken:
I would like to acknowledge that this meeting is being held on the traditional lands of the (appropriate group) people and pay my respect to elders both past and present'.
Vrij vertaald luidt deze tekst:
Met respect voor de ouderen zowel uit het verleden als in het heden wil ik hierbij graag erkennen dat deze bijeenkomst gehouden wordt op de grond die volgens traditie oorspronkelijk aan hen toebehoorde'.
Verder mogen jongeren die kunnen bewijzen dat ze afstammen van de Aboriginals, onderwijs genieten op elk niveau ZONDER DAARVOOR TE HOEVEN BETALEN.

Cobi Pengel
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April