Asalobie eiland (Langa Tabiki) wil skalians weg
22 Jul, 02:51
foto
Een van de skalians die op het eiland Asalobie aan de Marowijnerivier bezig is met het zoeken naar goud.


Bewoners van eiland Asalobie, ook bekend als Tamala, in de omgeving van Langa Tabiki zijn verhit. Zij willen dat de Braziliaanse goudzoekers zich met hun skalians verwijderen van het eiland. "Maandenlang waren twee skalians bezig goud te zoeken en nu zijn er nog twee bijgekomen. Ze vernietigen het eiland," zegt Maxi Asalobie aan Starnieuws.

Asalobie merkt op dat de gezagsdragers van het dorp ook niet veel kunnen doen. De Brazilianen weigeren om weg te gaan. Op de vraag of er geen toestemming is gegeven aan de Braziliaanse goudzoekers, zegt Asalobie dat de kapitein slechts groen licht had gegeven om goud te zoeken in de rivier. Nu zijn de mannen op het eiland bezig en hebben dwars door het land een gebied open gekapt.

Intussen is de aandacht van districtscommissaris (dc) Margaretha Malontie van het bestuursressort Pamaka gevraagd om op te treden. Asalobie zegt dat volgens de dc eerst een krutu moet worden belegd. Hij vindt echter dat zo snel mogelijk moet worden opgetreden, want de situatie wordt met de dag erger. Het water in het gebied raakt compleet vervuild.

De bewoners zijn van plan om vandaag naar het gebied te gaan waar de goudzoekers bezig zijn. "Ik hoop niet dat zaken uit de hand zullen lopen, want een paar jongens zijn behoorlijk verhit. Wij willen dat de regering ingrijpt," zegt Asalobie.

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April