Ambassadeur China: Toekomst handel via e-commerce
23 Jul 2018, 10:19
foto
Scheidende ambassadeur Zhang Jinxiong van China. (Foto: Ranu Abhelakh)


Surinaamse zakenlieden moeten zich niet laten afschrikken door de grote markt in het verre China en gericht een ‘gat in de markt’ zoeken. Traditionele manier van handeldrijven verandert door globalisering en digitalisering. De toekomst voor de handel ligt in de e-commerce – onlineverkoop van Surinaamse producten, stelt scheidende ambassadeur Zhang Jinxiong van China tegenover Starnieuws. “Er is veel speelruimte op het gebied van e-commerce en die moet ontwikkeld worden in Suriname.”

De bilaterale handel tussen Suriname en China bedroeg in 2017 totaal US$ 204 miljoen. Een toename van 22,7 procent vergeleken met 2016 – US$ 180 miljoen. De handelsbalans staat nog steeds in het voordeel van China. In 2017 exporteerde het US$ 178 miljoen aan producten zoals machines, elektronica, staal, meubels, losse onderdelen, textiel en plastiekwaar naar ons land. Omgekeerd importeerde China voor US$ 26 miljoen, voornamelijk hout en visproducten uit Suriname, deelt Zhang de cijfers.

“De import uit Suriname kan toenemen. Suriname heeft een goede variëteit aan landbouw- en visproducten, maar de productie is helaas op kleine schaal.” Zhang neemt de houtsector als voorbeeld. China is werelds grootste houtconsument en heeft jaarlijks op zijn minst 20 miljoen kubieke meters nodig. Hij begrijpt dat Suriname in 2017 een productie had van 780.000 m3 hout en hiervan 490.000 m3 exporteerde. China met 1.3 miljard inwoners heeft een enorme markt, “wij hebben kwantiteit nodig”.

Geen sta-in-de-weg
En toch, de productie van massa hoeveelheden mag geen sta-in-de-weg zijn voor Surinamers. Het leeuwendeel van de Chinezen doet zijn inkopen via de mobiel. “Kleine hoeveelheden of op kleine schaal geproduceerde producten kunnen online verkocht worden.” Het ‘Broadband-project’, het nieuwe commerciële breedband netwerk (Chinese telecom/ICT gigant Huawei en Telesur) zal hierin kunnen bijdragen, merkt Zhang op.

Suriname heeft schone lucht en wateren en kan tal van producten organisch en biologisch telen. Steeds meer bewuste Chinezen kiezen voor deze lijn en zijn bereid om meer te betalen. In zijn laatste dagen op de Chinese missie woonde Zhang gesprekken bij tussen de Southern Commercial Bank en de vertegenwoordiger van de UnionPay Latijns-Amerika. De Southern Commercial Bank wil lokaal meer doen met het financiële digitale (mobiel) geldverkeer. “Dit is al een goed begin van de e-commerce ontwikkeling voor Suriname. Ik ben er zeker van dat er een toekomst is voor kleinschalige handel.”

Investeerders aantrekken
In één adem noemt Zhang het ecotoerisme als een andere financiële bron voor Suriname. De Chinese middenklasse wordt steeds groter en de Chinese toerist zoekt naar iets anders – iets exclusiefs. “Wij kunnen helpen om het toerisme te ontwikkelen. Suriname kan de hulp inroepen van Chinese financiële instituten om te investeren in bijvoorbeeld de accommodatie (hotels en ressorts).”

Suriname kent pluspunten
Suriname met een kleine economie en markt, kent onvoldoende goede weg- en vliegverbindingen met andere landen. Deze nadelen hebben als keerzijde dat Suriname een multiculturele samenleving kent, de mensen en regering tolerant zijn en er geen conflictsituaties zijn, somt de diplomaat enkele voordelen voor buitenlandse investeerders op. “Een klein land met een grote cashflow.” Een groter pluspunt is dat verschillende munteenheden naast de SRD worden gebruikt. “Een flexibel beleid in vergelijking tot Trinidad of Brazilië die slechts hun eigen munteenheid hanteren.”

Randvoorwaarde voor investeringen in welke sector dan ook is wel een voorkeursbeleid, benadrukt Zhang. “Investeerders kijken niet alleen naar het project, maar vooral naar het rendement en de tegemoetkomingen.” Een taak weggelegd voor de Surinaamse instanties, om investeerders te overtuigen van het rendement voor hun projecten.

Start Nickerie-projecten
Als alles volgens schema loopt, begint Zhong Heng Tai binnenkort met de aanplant van suikerriet voor de productie van bio-ethanol. Dit project valt samen met de opzet van een biomassacentrale die Nickerie voor 70 tot 80 procent van energie kan voorzien. De diplomaat geeft aan dat er twee grote Chinese investeerders hierin meedoen: South-South Cooperation Fund en National Investment Group – China’s grootste investeringsgroep van de overheid. Hun investering zal zeker de aandacht trekken van andere grote spelers, gelooft Zhang.

Nieuwe samenwerkingsvorm
Het project is een partnerschap tussen de overheid en private sector in de commerciële sector. “Dit is een nieuwe samenwerkingsvorm in onze relatie. Er zijn goede perspectieven.” De onderneming kreeg 40.000 hectare in het district Nickerie toegewezen van de overheid in een overeenkomst met Suriname uit december 2017. Particulieren kunnen hun biologisch afbreekbare afvalproducten leveren aan de centrale.

Kokosindustrie
De ambassade moedigt personen aan om meer projecten in deze keten te starten. “Productiebedrijven die bijdragen aan de Surinaamse economie.” Hij verwijst naar de ontwikkeling van de palmolie-industrie. Er is al 2000 hectare beplant en er komt een raffinaderij. Over vier jaren kunnen zij palmolie produceren voor minder geld dan Suriname nu uitgeeft aan olie-import. De ambassade probeert nu investeerders warm te maken voor de kokosindustrie. “Suriname kent verschillende varianten kokos en is in staat diverse producten hieruit te fabriceren.”
Zhang vertrekt komende week en wordt opgevolgd door Liu Quan, die tot recentelijk ambassadeur van de eilandengroep Vanuatu was. Liu wordt in augustus in Paramaribo verwacht.

China import uit Suriname
2015 US$ 50.796 miljoen
2016 US$ 29 miljoen
2017 US$ 26 miljoen

China export naar Suriname
2015 US$ 202.207 miljoen
2016 US$ 151 miljoen
2017 US$ 178 miljoen
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April