NDP-conclusie na uitspraken Blok, verkeerd
22 Jul 2018, 08:28
foto


De NDP heeft in een verklaring van veel woorden getracht de omstreden, etno-nationalistische uitspraken van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok (VVD) te gebruiken als rechtvaardiging voor het veel eerder intrekken van het agrément voor een Nederlandse ambassadeur in Suriname door de regering-Bouterse. De laatste verzuimde eerder openheid te geven in haar redenen voor intrekking van het agrément.

Nu met terugwerkende kracht de verwerpelijke uitspraken van Blok gebruiken als onderbouwing is gelegenheidsargumentatie en weinig geloofwaardig. Blok heeft na breed protest in Nederland, zelfs van zijn eigen ambtenaren, moeten inbinden. Blok staat niet gelijk aan het Koninkrijk der Nederlanden. Met zijn omstreden uitspraken heeft hij het geloof in het menselijke vermogen tot vreedzaam samenleven en samenwerken, ongeacht etnische, religieuze of nationale achtergrond ondergraven.

Een effectief antwoord op dit schismatische, onwetenschappelijke denken is juist niet, zoals de NDP doet, het rechtvaardigen van de verslechtering, onder president Bouterse, van de Surinaams-Nederlandse betrekkingen. Het juiste antwoord is handelen naar letter en geest van het Raamverdrag voor Vriendschap en Nauwere Samenwerking tussen de republiek Suriname en het Koninkrijk der Nederlanden.

Niet etno-nationalistisch conflict en verwijt, maar vruchtbare samenwerking is het effectieve antwoord op de Wilderiaanse uitlatingen van Blok. Dat is ook wat in het belang is van het Surinaamse volk dat smacht naar een snellere weg uit de crisis. Toegegeven, dat de huidige president een Nederlandse drugsveroordeling op zak heeft en een strafeis van 20 jaar tegen zich heeft lopen voor meervoudige moord, komt dat pad van vruchtbaar samenwerken niet ten goede.

Theo Para
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April