Colombia: Oud-Farc-rebellen nemen plaats in Congres
21 Jul 2018, 18:16
foto
President Juan Manuel Santos ontving de Nobelprijs voor de vrede voor zijn inspanningen om het conflict met de Farc te beëindigen. (Foto: Reuters)


De president van Colombia, Juan Manuel Santos, heeft voormalige Farc-rebellen verwelkomd toen zij plaatsnamen tijdens de openingszitting van het parlement. Hij zei dat hij blij was om te zien dat ex-rebellen die de Staat al meer dan vijf decennia bestreden, nu respect hebben voor de grondwet.

De nieuwe leden van het Congres namen vrijdag plaats als onderdeel van de vredesovereenkomst die in 2016 werd bereikt. De president drong er bij zijn opvolger, Ivan Duque, op aan de vrede in Colombia te verdedigen. "Vandaag zijn we getuige van een ware mijlpaal in onze geschiedenis", zei Santos, die volgende maand zijn ambtstermijn beëindigt.

De Farc, oftewel de revolutionaire strijdkrachten van Colombia, is nu een politieke partij die bekendstaat als de revolutionaire alternatieve gemeenschappelijke macht. Het heeft vijf zetels in de Senaat en vijf in het Huis van Afgevaardigden.

Maar rebelcommandant Ivan Marquez weigerde zijn aangewezen stoel in te nemen in protest tegen de gevangenneming van een voormalige ex-rebellenleider, Jezus Santrich, die ook een voor hem gereserveerde congreszetel heeft. De Verenigde Staten zoekt hem voor aanklachten wegens drugshandel.

De verkozen president Duque wil voorkomen dat voormalige rebellen in het Congres voordat ze zijn onderzocht en gestraft voor misdaden die ze mogelijk hebben gepleegd tijdens de burgeroorlog. De voormalige president Alvaro Uribe, hoofd van de Democratische Centrumpartij van Duque, veroordeelde de aanwezigheid van de ex-rebellen in het parlement.

In een tweet beschreef hij een "Congres met mensen die zijn veroordeeld voor gruwelijke misdaden, zonder herstelbetalingen te betalen, zonder symbolische sancties te voldoen". Analisten zeggen dat de voormalige rebellen door velen in het Congres niet zullen worden verwelkomd, maar geloven dat de verkozen president Duque het erg moeilijk zal vinden om substantiële wijzigingen aan te brengen in het vredesakkoord.

Het Congres heeft de deal geratificeerd en Santos heeft de Nobelprijs voor de Vrede ontvangen voor de totstandkoming van het vredesakkoord.
Advertenties