India: Modi verbluft als rivaal Gandhi hem omhelst
21 Jul, 08:12
foto
De Indiase premier Narendra Modi tijdens een evenement in Noida, India. (Foto's: Reuters)


De Indiase oppositieleider Rahul Gandhi heeft premier Narendra Modi vrijdag verrast toen hij een debat over wantrouwen onderbrak door dwars door het parlement te lopen om zijn rivaal een knuffel te geven. Modi overleefde gemakkelijk de motie van wantrouwen dankzij zijn parlementaire meerderheid, maar niet vóór een debat van 12 uur waarin zijn Bharatiya Janata Party (BJP) streed met de Indian National Congress Party van Gandhi.

De hindoe-nationalist BJP noemt Gandhi, de telg uit de vierde generatie van de familie Nehru-Gandhi, een 'mislukte heerser' die geen contact heeft met gewone mensen en enige politieke geloofsbrieven het ongeluk van zijn geboorte zijn. Na een toespraak waarin Modi werd beschuldigd van het bevorderen van vriendjeskapitalisme, richtte Gandhi zich op de kritiek van de premier.

"Je hebt woede tegen mij, je kunt me namen noemen, je kunt me misbruiken, maar ik heb geen spoor van haat tegen jou. Ik zal deze haat uit je weghalen en het in liefde veranderen,” zei hij voordat hij naar Modi liep en zijn armen ongemakkelijk rond de zittende premier plaatste.

Modi, geschrokken van Gandhi’s gebaar, verstarde in zijn stoel. Maar hij riep Gandhi later terug naar zijn stoel en schudde hem al glimlachend de handen. Modi, wiens BJP volgend jaar de klassieke presidentsverkiezingen organiseert tussen de ervaren premier en een uitdager die zich nog moet bewijzen, is zelf bekend om zijn berenknuffels. Hij heeft leiders onder wie de Amerikaanse president Donald Trump en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu omhelst.

Na een slechte start in de politiek en het verliezen van een reeks verkiezingen tegen Modi's partij, trekt Gandhi massa's mensen aan omdat hij probeert munt te slaan uit Modi’s falen om tienduizenden banen die hij de Indiase jeugd had beloofd, te creëren en uit een bredere achteruitgang van de wet en orde.

Congrespartijleider Shashi Tharoor prees Gandhi's "verbluffende prestatie" in het parlement. "Het was een vernieuwende toespraak, die de stellingen van de overheid uiteenrukte en eindigde met die onbeschreven knuffel die letterlijk de adem van de BJP wegnam", twitterde hij.

Tijdens het debat zei Modi dat de regering sinds zijn aantreden in mei 2014 grote vooruitgang had geboekt tegen corruptie. "We zijn een oorlog begonnen tegen zwart geld en deze oorlog zal niet stoppen," vertelde hij aan het parlement. Autoriteiten hebben de opdracht gegeven om bijna 250.000 lege vennootschappen te sluiten. En nog eens 200.000 tot 250.000 zijn op de radar, zei Modi. Hij beschuldigde de vorige regering van de Congrespartij, van het beschermen van corrupte mensen.

Gandhi beschuldigde de regering eerder van het achterhouden van informatie over een deal met Frankrijk om 36 Rafale straaljagers te kopen in 2016.

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April