Coalitie: Minister heeft geen onwaarheid verteld over unit
19 Jul 2018, 14:09
foto
Assembleelid Krishna Mathoera levert ernstige kritiek op het optreden van minister Stuart Getrouw bij het optreden rond de CTIU. (Foto's: Raoul Lith)


Coalitieleden vinden, in tegenstelling tot de VHP-fractie, dat minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie geen onwaarheden heeft verteld over de Counter Terrorism Intelligence Unit (CTIU). De minister heeft vandaag opnieuw benadrukt dat hij op basis van het Politiehandvest de politiemannen heeft teruggeroepen, maar de unit niet heeft ontbonden. Daartoe is hij ook niet bevoegd.

Getrouw merkt op dat de procureur-generaal juist heeft verwoord dat met hem niet is gesproken over ontbinden van de CTIU, maar wel over het terugroepen van politiemannen die deel uitmaken hiervan. "De unit waarover men het heeft komt niet voor in de organisatiestructuur van de politie van Suriname, maar is deel van directoraat Nationale Veiligheid. De pg en ik hebben een constructief gesprek gehad en we zijn ertoe overgegaan om het besluit te nemen om weer aan rekrutering te beginnen en aan verruiming van dezelfde unit. Dit in samenspraak met de directoraat Nationale Veiligheid. De vorige week hadden we ook gesproken met het ministerie van Financiën voor de toevoeging van eventueel douaneambtenaren. Met betrekking tot de dagorder, kan ik aangeven dat er duidelijk sprake is van een misvatting die inmiddels is gecorrigeerd. Ik wil aangeven dat ik het jammer vind dat mijn goede naam en eer tegen beter weten in te schande is gelegd door deze situatie," stelt de bewindsman.

De Assembleeleden Mahinder Jogi en Krishna Mathoera (VHP) blijven erbij dat de minister verkeerde informatie heeft gegeven in De Nationale Assemblee. Er is geen afstemming met de pg geweest over ontmantelen van de unit. Mathoera merkt op dat de geloofwaardigheid van de pg, de minister en de hele justitiële keten in het geding is. "Er is duidelijk gezegd dat de unit ontbonden wordt voordat de minister het parlement heeft geïnformeerd. Toch ziet de minister kans om het parlement anders te informeren. Heeft u opzettelijk het parlement verkeerd geïnformeerd? Heeft u afgestemd met de pg over de ontbinding van die unit of de terugtrekking van de politieambtenaren? De pg is hoofd van vervolging en opsporing, hoe komt het dat zonder de pg mensen teruggetrokken zijn, terwijl uw ministerie in maart had aangegeven dat er een bijzondere opsporingsunit zou worden ingesteld om alle drugszaken te onderzoeken. Als het inderdaad zo is dat u opzettelijk verkeerde informatie heeft gegeven, moet u de eer aan uzelf houden," betoogt Mathoera.

VHP fractieleider Chan Santokhi: "Als u mensen weghaalt wat voor impact heeft dat op lopende zaken. Wat is de kracht van zo een multidisciplinaire unit als de politie eruit gaat. Ik ben blij te horen dat er overleg is gevoerd en dat in ieder geval de politie doorgaat met de bemensing daarvan. Ik merk een systematische verstoring van informatie en communicatie waarvan de minister hier in het parlement komt en de informatie verschaft en achteraf blijkt dat de info niet correct is. Wat is er aan de hand met de communicatie, het beleid en de informatievoorziening?"

Vicevoorzitter Melvin Bouva (NDP) zegt het de minister juist ernst is met het politiebeleid. "Ik heb niet het gevoel dat er hier sprake is van opzet, we moeten niet pretenderen om perfect te zijn. Waar er wordt gewerkt worden er fouten gemaakt. Als we die fouten corrigeren zijn we op dat moment volwassen bestuurders," meent Bouva. Zijn partijgenoten Roché Hopkinson en Keshopersad Gangaram Panday vinden dat de minister geen onwaarheid heeft verteld. Hij heeft ook niet buiten zijn competentie gehandeld. Als politieagenten scheef zijn gegaan, moeten ze volgens Gangaram Panday teruggehaald worden en gecorrigeerd. Rossellie Cotino (NDP) betoogt dat de mensen zaken verdraaien. Zij heeft geen enkele reden om te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de minister. Ook Amzad Abdoel (NDP) vraagt zich af waarom er gediscussieerd wordt als de minister aangeeft dat de unit niet ontmanteld is. Deze zaak is met een sisser afgesloten in De Nationale Assemblee.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April